Ustvarjeno dne
Sre, 17.3.2021 14:37
Nova pridobitev Mestne občine Kranj je urban odsekovni merilnik hitrosti, ki je tako prvi tovrstni merilnik hitrosti. Postavil ga je Telekom Slovenije, primeren pa je tudi za avtoceste in hitre ceste.

Mestna občine Kranj je dobila prvi odsekovni merilnik hitrosti, ki se uporablja v naselju. Overil ga je Urad Republike Slovenije za meroslovje.

Postavljen na meji med mestom in zaselkom Hrastje

Prvi odsekovni merilnik v naselju Rapidus P2P je bil postavljen na meji med mestom Kranj in zaselkom Hrastje, spremlja pa 600 metrov skoraj ravnega odseka Smledniške ceste v smeri Kranja, na katerem se zvrsti več prehodov za pešce, cesta pa je tudi zelo priljubljena kolesarska trasa.
 

Vir: spletna stran gov.si

Stroški za MOK niso predvideni

Obrnili smo se na Mestno občino Kranj, s katere nam razkrijejo, da je dobavitelj opreme Telekom Slovenije s partnerjem. Vsa tehnična in programska oprema je delo slovenskega IT podjetja.

Gre za pilotni projekt, pri katerem stroški za MOK niso predvideni. S podatkom, koliko stane postavitev sistema, MOK ne razpolaga.

Na tem odseku je voznik celo podrl avtobusno postajališče

Gre za odsek, na katerem vozniki v primerjavi z drugimi odseki v občini nadpovprečno prekoračujejo hitrostno omejitev 50 kilometrov na uro. Problematiko prekoračevanja hitrosti na tem odseku so izpostavili tudi mestni svetniki s tega konca Kranja. Lani je bila tam celo prometna nesreča, v kateri je voznik zaradi neprilagojene hitrosti podrl avtobusno postajališče. Pričakovati je, da se bo v obdobju preizkusa nove tehnologije povprečna hitrost na odseku znižala.

Merilnik hitrosti spremlja promet čez celotno naselje

Glavna značilnost odsekovnih merilnikov v naselju je, da v primerjavi z radarskimi in laserskimi merilniki hitrosti omogočajo spremljanje in s tem umirjanje prometa na daljši razdalji, običajno čez celotno naselje.

Ker gre za visoko avtomatiziran sistem zaznave in procesiranja kršiteljev, ne bo treba zaposliti dodatnega sodelavca, z njim pa bodo poskrbeli, da se na nevarnem odseku izboljša prometna varnost.

Vir: spletna stran gov.si

Bistvena razlika od ostalih odsekovnih merilnikov hitrosti je v tem, da omogoča vzpostavitev različnih oblik odprtih odsekov in je tako usmerjen predvsem na spremljanje tranzitnega prometa skozi naselje. Izvozi iz odseka so odprti, kar pomeni, da se vozilom, ko zavijejo iz glavne tranzitne poti, ne izmeri hitrosti.

Običajna postavitev odsekovnega merilnika na avtocestah in hitrih cestah pomeni, da se spremljajo vsa vozila in da običajno ta vozila ne morejo zapustiti odseka, kjer se izvaja meritev.

Vir: spletna stran gov.si

Kako deluje?

Sistem je v celoti avtomatiziran. Prenos podatkov poteka po kriptiranih prenosnih poteh, shranjeni so v oblačni infrastrukturi Telekoma Slovenije, v kateri je nameščena tudi ustrezna programska oprema. Avtomatsko izloča vse podatke o vozilih, ki hitrostne omejitve s predpisano toleranco sistema niso prekoračili.

Odsek za izvajanje tovrstnih meritev mora biti dolg vsaj 500 metrov. Pri tem je treba upoštevati tudi možnosti postavitve na električni drog in priklopa na električno omrežje.

Vir: spletna stran gov.si

Kršiteljev zaenkrat ne bodo sankcionirali

Dodajajo, da se bo sistem v začetni fazi uporabljal zgolj za umirjanje prometa in pridobivanje statističnih podatkov o prometu, zato se kršiteljev zaenkrat ne bo sankcioniralo.

Starejše novice