Profile picture for user zalastritof Zala Štritof
Ustvarjeno dne
Pet, 16.7.2021 15:37
Obnova Dunajske ceste je razkrila približno 2000 let stare, izjemno dobro ohranjene rimske grobove in redko najdbo: kamnito skrinjo - pepelnico.

Ta teden so v prestolnici arheologi naleteli na nekaj izjemnega. Ob prenovi Dunajske ceste so na severnem emonskem grobišču odkrili približno 30 grobov in kamnito skrinjo - pepelnico. Gre za zelo dobro ohranjeno in redko najdbo.

Namestnik vodje izkopavanja Matej Draksler je za Ljubljanainfo ekskluzivno povedal, da so naknadno nato naleteli še na eno takšno skrinjo, na isti rimski družinski grobni parceli.

»Predvidevamo, da gre za grob moža in žene. Zaenkrat je videti, da gre še za eno skrinjo, pokrov smo odkrili, a čisto do nje še nismo prišli,« nam je zaupal.

Foto: Domen Perne
Foto: Domen Perne

Zakaj je odkritje nekaj posebnega?

»Pepelnica, ki smo jo našli, je nekaj posebnega, ker je redka. Na vsakih sto grobov, ki jih odkrijemo, je morda ena takšna,« je pojasnil Draksler in dodal: »V takšni pepelnici se predmeti zelo dobro ohranijo. Izjemna je tudi zato, ker gre za pokop premožnejšega Emonca, kar pomeni, da je inventar zanimiv, bogat in lep.«

V pepelnici so našli stekleno žaro, ki vsebuje ostanke pokojnika, torej pepel.

Po Drakslerjevih besedah pričakujejo, da bodo ob odprtju žare našli tudi druge osebne predmete, ki bodo povedali svojo zgodbo.

Foto: Domen Perne

Grobovi globoko pod površjem

»Analize kosti bodo pokazale, katerega spola je bil pokojnik, morda tudi njegovo starost. Pričakujemo tudi kakšne osebne predmete, iz katerih bo morda moč razbrati, kateri poklic je opravljal,« je razložil namestnik vodje izkopavanja.

Najnovejše odkritje je specifično tudi zato, ker so rimski grobovi običajno bližje površju, zato so tudi bolj poškodovani. Ti pa so izjemno globoko pod površjem, zato so dobro ohranjeni.

Poleg žare so v pepelnici našli tudi set steklenih posod, stekleničke, vrčki in čaše.

Set je popolnoma ohranjen, kar je redkost, saj običajno, če so takšni predmeti položeni v grob in nato zasuti z zemljo, arheologi najdejo le fragmente.

Pečatna oljenka serijske proizvodnje, ki je služila kot svetilka.

Na tem mestu tokrat odkrili približno 30 rimskih grobov

»Današnja Dunajska cesta poteka točno po trasi nekdanje rimske ceste, ki je vodila do Celeje in Petovije. Severna vpadnica ima grobove na levi in desni strani. Rimljani so umrle pokopavali ob cesti, da je vsakdo, ki je prišel v mesto, lahko prebral, katere družine tu prebivajo, kdo so ustanovitelji tega mesta,« je pojasnil Draksler. 

Na tej lokaciji na Dunajski cesti so odkrili 30 grobov, ki jih bodo podrobneje raziskali.

Severno emonsko grobišče se sicer razteza vse od Kongresnega trga do bežigrajskega stadiona, to območje pa je bilo v preteklosti pogosto raziskano, tu je namreč raziskanih že več kot 3000 grobov.

Starejše novice