Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Čet, 30.12.2021 19:53
Med posestvi, kjer lahko občudujete jelene, je verjetno najbolj znan Jelenov greben v Podčetrtku. A te živali lahko obiščete tudi streljaj od središča Ljubljane, v Črnučah.

Ob sprehodu skozi Sračjo dolino v Črnučah, boste naleteli na okoli sto jelenov in damjakov, razporejenih v dve veliki ogradi. V spodnji so damjaki, v zgornji pa najdete evropske jelene.

Zanje skrbi Janko Lukežič, ki ima na tej lokaciji živali že osem let.

Na ogradi visi napis: »Ne hranite živali s svežim ali plesnivim kruhom, sladkarijami in južnim sadjem! Živali so dnevno oskrbovane.«

Lukežič je za Ljubljanainfo povedal, da je imel na začetku zaradi hranjenja s tovrstnimi živili veliko težav in da je poginilo veliko živali.

»Če živalim dajejo travo, suh kruh in žita, to ni noben problem,« izpostavlja.

Neustrezno hranjenje ni edini problem

Živali hrani enkrat na dan, vodo imajo na voljo ves čas. 

A hranjenje z neustreznimi živili ni edini problem, s katerim se sooča Lukežič, ki jelene vzreja za meso:

»Nekaterim gre to v nos, nekateri jih spuščajo iz ograde, dogaja se vse mogoče. Zgodilo se je že velikokrat, rekel bi, da se zgodi vsaj trikrat na leto, pove.«

Dodal je, da so zdaj živali že tako navajene na bivanje v ogradi, da jih večinoma dobi nazaj.

»Živali bi prišle nazaj, če so v bližini, takoj pritečejo nazaj, ko pridem. Problem je, da je dolina zelo oblegana, veliko je spuščenih psov, zaradi katerih se jeleni odtujijo od tropa in potem ne znajo priti nazaj,« poudari.

Iz ograde so jelene in damjake nazadnje spustili maja letos, ko je Lukežič pogrešal kar 40 živali. 

Živali v Sračji dolini obiskuje veliko otrok, če bi jih želeli hraniti v ogradi z Lukežičem, ga lahko kadarkoli kontaktirate, še pravi. 

Starejše novice