Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Sob, 17.7.2021 13:57
Ob prenovi je na križišču Šestove ulice in Ceste v Rožno dolino nastalo malce nenavadno križišče, ki marsikaterega voznika sprva zmede.

Maja je ljubljanska občina začela s prenovo križišča Šestove ulice, Ceste v Rožno dolino ter cest Rožna dolina, cesta II in Rožna dolina, cesta III.

Preplastili so križišče in naredili grbino za umirjanje prometa, v križišče pa umestili tudi ločene prometne otoke, ki so glede na večino križišč, ki jih poznamo, novost, ki je za marsikaterega voznika sprva nenavadna.

Križišče izstopa že zato, ker je polno barv, robniki ločenih otokov so recimo belo-rdeče barve.

Za voznike avtomobilov glede vožnje sicer ni spremenilo kaj dosti, nekoliko pozornejši pa morajo biti pri vožnji kolesarji.

Ključen namen križišča je, da varovalni otoki preprečujejo, da bi kolesarji zapeljali direktno v križišče, ampak po križišču zaokrožijo (tudi, ko recimo želijo zaviti levo, se v križišče pravzaprav zapeljejo po zgledu krožišča), kar je sicer nekoliko zamudnejše, zato obstaja tudi nevarnost, da drznejši kolesarji te ureditve ne bodo upoštevali.

Cilj je manjša hitrost voznikov in večja varnost kolesarjev in pešcev

Čeprav je križišče nenavadno, dosega cilj zmanjšanja hitrosti. Kolesarji in pešci so bolj varni tudi zato, ker so v takšnem križišču bolj vidni. 

Starejše novice