Vir: Bevk Perović arhitekti
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Tor, 14.12.2021 06:30
Novo stavbo glavne ljubljanske avtobusne postaje čakamo že dolgo. Zdaj smo končno korak bližje uresničitvi načrtov. Kakšni so?

Na natečaju za glavno avtobusno postajo v Ljubljani so slavili Bevk Perović arhitekti. Kakšne načrte za novo stavbo so ustvarili in čemu so posvetili največ pozornosti? Preverili smo. 

»Sodobna, fleksibilna in uporabniku prijazna,« tako novo stavbo opisujejo avtorji arhitekturnega načrta. 

»Poudarek je na pešcu, uporabniku - njegove poti se ne križajo s potmi avtobusov, na povezavi z železniško postajo,« so razkrili za Ljubljanainfo.

Veliko pozornosti so namenili tudi parterju kot trgu, ki je odprt javni prostor, podaljšek ulice. In še podobi celote, ki je enostavna, racionalna, fleksibilna in uporabniku prijazna, izpostavljajo.

Vir: Bevk Perović arhitekti

Najbolj ponosni so na dejstvo, da jim je uspelo kompleksen program in specifične zahteve združiti v arhitekturno jasno artikuliran objekt, ki pa je hkrati tudi enostaven in racionalen, poudarjajo.

»Zdi se nam, da lahko deluje na več nivojih hkrati, kot del mestnega javnega sveta in kot del povezan v sistem železnice - kot novi obraz Slovenskih železnic,« so povedali.

Vir: Bevk Perović arhitekti

Kaj vse bodo pridobili potniki?

Nova avtobusna postaja je hkrati vhod v mesto in obenem tudi nov urbani prostor.

»Potniki bodo dobili hitro povezavo, možnost čakanja s potrebnimi servisi, spremljajočimi dejavnostmi, parkirno garažo vključeno v sistem P+R, veliko kolesarnico po celotni dolžini, ki se navezuje na podhod pod železnico pa hkrati tudi nov poslovni prostor za Slovenske železnice in za druge dodatne programe,« so razkrili. 

Vir: Bevk Perović arhitekti

Okvirnega datuma za začetek gradnje še ni

O začetku gradnje je zaenkrat še preuranjeno govoriti, saj je to odvisno od tega, kako hitro se bo začel celoten proces, od projektiranja do pridobivanja gradbenega dovoljenja. 

Gradnja bi lahko trajala dve ali tri leta, izpostavljajo arhitekti. 

Vir: Bevk Perović arhitekti

Kaj pa vrednost investicije?

Vrednost investicije je po natečajnem predlogu ocenjena na dobrih 55 milijonov evrov in pol brez davka.

Vir: Bevk Perović arhitekti

Na vidiku spremembe v življenju ljudi

Arhitekti so ob tem izpostavili še:

»Takšne stavbe so izjemno pomembne, saj ne pomenijo samo neke nove podobe v mestu, temveč so to projekti, ki dejansko prinesejo in pomenijo bistvene strukturne spremembe v življenju in delovanju ljudi, meščanov pa tudi in morda celo predvsem ljudi izven Ljubljane, ki se tako lahko mnogo bolje in učinkoviteje povezujejo.«

Starejše novice