Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Čet, 7.10.2021 06:58
V prestolnici je zadišalo po jeseni.

Jesen je tu. Na osrednji tržnici v Ljubljani že lahko kupite gobe, tudi po kostanju že diši.

Ponekod po središču mesta si tako že lahko privoščite merico kostanja, čeprav na Mestni občini Ljubljana pravijo, da bo dejavnost peke in prodaje kostanja v uticah lahko potekala od 12. oktobra letos do 31. januarja prihodnje leto.

Lesena utica, pred katero lahko veliko merico kostanjev kupite za štiri evre, malo pa za dva in pol, tako že stoji pred Mesarskim mostom. Opazili smo jo tudi v bližini Maximarketa ob Šubičevi ulici. 

Lokacije oddajajo na javni dražbi

Lokacije utic za peko kostanja, pod okriljem ljubljanske mestne občine, ki jih kostanjepeki lahko najamejo, so naslednje:

  • Prešernov trg (pri Tromostovju – Plečnikov kiosk), 9000 evrov na sezono. 
  • Cankarjevo nabrežje (pri brvi čez Ljubljanico), 9000 evrov na sezono.
  • Breg–Novi trg (pri stopnišču – breze), 7000 evrov na sezono.
  • Miklošičev park (vogal Tavčarjeve in Miklošičeve ceste), 1500 evrov na sezono. 
  • Park Tivoli (poleg parkirišča – smer Jakopičev drevored), 500 evrov na sezono.
  • Zaloška cesta (nasproti Tržnice Moste), 500 evrov na sezono.

Pripisane so izklicne vrednosti uporabnine za uporabo javne površine za posebno rabo (brez vključenega 22-odstotnega davka na dodano vrednost). 

Lokacije Mestna občina Ljubljana oddaja na podlagi javne dražbe. Posamezno lokacijo bo v najem dobil najugodnejši dražitelj, to je dražitelj, ki bo ponudi najvišjo ceno, so na občini povedali za Ljubljanainfo.

V preteklem letu popust pri občinski taksi, letos ne bo tako

Lani so imeli najemniki utic za peko kostanja zaradi razmer, povezanih s koronavirusom, 75-odstotni popust pri plačilu občinske takse. Na vprašanje, kako bo letos, na Mestni občini Ljubljana za Ljubljanainfo odgovarjajo:

»Zaenkrat vladni ukrepi ne omejujejo opravljanja dejavnosti peke in prodaje kostanja, zato se popust ali nižanje izklicne vrednosti uporabnine za oddajo javne površine ne predvideva. Vse pa bo odvisno od epidemioloških razmer in vladnih ukrepov za zajezitev epidemije covid-19.«

Starejše novice