Foto: Ljubljanainfo
Profile picture for user ninavodeb Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Pon, 26.10.2020 19:42
V tednu pred Dnevom spomina na mrtve je okolica ljubljanskega pokopališča Žale po navadi nabito polna. Če smo letos zaradi epidemije koronavirusa pričakovali, da bo obiskovalcev manj, temu vseeno ni tako.

Kljub Odloku o začasni delni omejitvi gibanja ljudi in omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi, ki med drugim narekuje tudi začasno omejeno prehajanje med občinami, je parkirišče pred ljubljanskimi Žalami v tednu pred prvim novembrom polno. 

Kolona avtomobilov med tednom dopoldne. Foto: Ljubljanainfo

Prehajanje med občinami je kot izjema dovoljeno za nujno vzdrževanje groba, pri čemer mora posameznik izkazati upravičenost z dokazilom o najemu groba ali drugim ustreznim dokazilom. Uveljavljanje te izjema velja tudi za ožje družinske člane osebe in člane skupnega gospodinjstva, kadar potujejo skupaj.

Obiskovalci pa so na podlagi podlagi Odloka primorani uporabljati zaščitne maske pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, kamor spadajo tudi pokopališča.

Dva Kavalirja za prevoz tistih, ki težje hodijo

Kot so sporočili na LPP, sta v dneh do vključno 1. novembra predvsem starejšim ljudem in vsem tistim, ki težje hodijo, na voljo dva Kavalirja, ki ju potniki na Žalah lahko ustavijo ali pa ga pokličejo na 031 666 332. Kavalirja bosta krožila po pokopališču Žale med 9. in 17. uro.

Kavalir. Foto: Ljubljanainfo

Kot so sporočili iz MOL-a, so zaradi bližajočega se 1. novembra in povečanega obiska pokopališč od , 26. 10., do vključno 1. 11. 2020 javna parkirišča v neposredni bližini pokopališča Žale in drugih pokopališč v Ljubljani brezplačna.

Starejše novice