Foto: Mestna občina Ljubljana
Ustvarjeno dne
Tor, 5.7.2022 17:54
Breze na Bregu so bile že večkrat žrtev namernega uničevanja. Kaj se dogaja?

V okviru družbeno-odgovorne akcije Človek z Mestne občine Ljubljana opozarjajo na nesprejemljivost vandalizma nad drevesi. Breze, ki so jih posadili na Bregu, so bile žrtev vandalizma že kar osemkrat.

Prvo brezo so na tem mestu posadili leta 2009, danes pa tam stoji že deveta breza po vrsti, saj so neznanci na tem mestu namerno uničili kar osem dreves, so izpostavili.

Poškodovano brezo so simbolno povili s skrbjo za življenje, ob njej pa namestili tablice z življenjsko zgodbo brez, ki so stale na tem mestu. Breza je tako postala simbol upanja za vsa drevesa v mestu, da ne bi nikoli postala žrtev vandalizma.

Foto: Mestna občina Ljubljana
Foto: Mestna občina Ljubljana

Pomen dreves za prestolnico

V Ljubljani se zavedajo, da je mestno drevje izjemno pomembno za zdravo in kakovostno življenje v mestu. Drevesa prinašajo številne ekološke, zdravstvene in socialne koristi. Imajo pomembno vlogo pri ohranjanju in izboljšanju lokalne blaginje, med drugim prispevajo tudi k boju proti podnebnim spremembam.

Proizvajajo kisik, dušijo hrup, nudijo senco, filtrirajo, ohlajajo ter vlažijo ozračje in tako povečujejo kakovost bivanja v mestu, izpostavljajo na mestni občini.

Drevo odstranijo le na podlagi ocene certificiranega arborista

V Ljubljani si prizadevajo, da ohranijo prav vsako drevo v mestu, posamezno drevo odstranijo le na podlagi ocene certificiranega arborista. Ob tem nenehno zasajajo nova drevesa.

V okviru rednega vzdrževanja na javnih zelenih površinah v povprečju zasadijo od 300 do 600 dreves na leto, dodatna sadijo tudi ob prenovah ulic, cest, trgov, parkirišč in ob ureditvah drugih javnih površin. Med drugim pa skrbijo tudi za sadna drevesa v mestnih sadovnjakih in za pogozdovanje v gozdovih.

V zadnjih štirih letih so zasadili okoli 3000 dreves, od tega so jih lani posadili kar 1080, letos pa samo v okviru spomladanske akcije Za lepšo Ljubljano skoraj 300.

Prestolnica je mednarodno prepoznano mesto dreves

V okviru programa Tree cities of the World sta Fundacija Arbor Day in Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo že trikrat zapored, za leta 2019, 2020 in 2021, ljubljanski občini podelili naziv mesto dreves.

S tem je občina postala del pomembne globalne mreže, ki utira pot na področju skrbi za urbane gozdove in mestno drevje, so še sporočili z Mestne občine Ljubljana.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice