Spomenik na novi lokaciji.
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pon, 6.6.2022 07:00
Kaj se je zgodilo s spomenikom padlim v narodnoosvobodilnem boju, ki je leta stal na Dolgem mostu? Preverili smo.

Spomenik padlim v narodnoosvobodilnem boju je dolgo stal v bližini hiše na naslovu Dolgi most 2, ob nekdanjem Kinu Dolgi most.

Zdaj namesto spomenika tam stoji tabla, na kateri je napis 'zasebna lastnina'.

»Spomenik padlim v narodnoosvobodilnem boju na Dolgem mostu, ob nekdanjem Kinu Dolgi most, je bil od izgradnje obvoznice na degradirani lokaciji – pod viaduktom obvoznice in odmaknjen od glavne prometnice, Tržaške ceste. Stal je na zemljišču, ki je bilo po denacionalizaciji vrnjeno v privatno last,« so za Ljubljanainfo povedali na Mestni občini Ljubljana.

Po poročanju časnika Dnevnik so si v Zvezi združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja več let prizadevali, da bi spomenik ostal na originalnem mestu, a da se z lastniki ni bilo mogoče dogovoriti. Ljubljanska mestna občina je bila pripravljena zemljišče odkupiti, a se lastniki s tem niso strinjali, še pišejo v časniku.

Spomenik na novi lokaciji.

Kje je spomenik zdaj?

»Iz navedenih razlogov se je Mestna občina Ljubljana, podžupan Janez Koželj in Oddelek za kulturo,  skupaj s pristojno službo za varstvo kulturne dediščine (Zavod za varstvo kulturne dediščine Republike Slovenije, območna enota Ljubljana) odločila spomenik prestaviti, in sicer na lokacijo ob novo Cesto Rdečega križa (ob trasi Poti spominov in tovarištva ob železniški progi, na koncu viškega pokopališča).«

»Zemljišče, na katerem sedaj stoji spomenik, je v lasti Mestne občine Ljubljana,« so zaključili.

Starejše novice