Profile picture for user ninavodeb Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Sre, 2.9.2020 07:50
Tradicionalni sprejem dijakov prvih letnikov srednjih šol oziroma fazanov je na veliko šolah že prepovedan, vseeno pa se pisanje po telesu dogaja, in to po koncu pouka, ko dijaki zapustijo šole.

Dijaki prvih letnikov so vsak začetek šolskega leta tradicionalno izpostavljeni raznim obredom, kot je sprejem v srednje šole, oziroma fazaniranje. V preteklosti so se med le-tem že pojavile različne oblike in stopnje nasilja, ki pa v skladu z današnjimi pravnimi in obče družbenimi standardi niso sprejemljivi. Splošna praksa je postalo risanje po telesih. Vendar pa je potrebno poudariti, da vse skupaj sprejeljivo samo, če se izvaja brez kakršnega koli nasilja (tako fizičnega kot psihičnega) in vključujejo tiste dijake, ki pri tem prostovoljno sodelujejo.

Ravnatelji srednjih šol in gimnazij so zadnja leta strogo prepovedali takšna fazaniranja. Iz Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana nam je ravnateljica Lidija Žigon sporočila, da neprostovoljno fazaniranje že nekaj let preprečujejo tako, da imajo dijaki prvih letnikov sprejem ob osmih zjutraj, dijaki višjih letnikov pa kasneje, zato se na prvi dan sploh ne srečajo. 

Iz Gimnazije Ledina pa nam je ravnatelj Roman Vogrinc povedal, da uradnega sprejema nimajo in da ga bodo mogoče imeli, ko bodo razmere to dopuščale, sedaj pa so vsi skupaj po pol leta vesleli, da se lahko vrnejo k normalnemu načinu poučevanja.

Vseeno pa se pisanje po telesu dogaja, in to po koncu pouka, ko se dijaki družijo v mestu. Opazili smo, da se popisujejo tudi sami med seboj in nato fotografije objavljajo na družbena omrežja.

Iz Policijske uprave Ljubljana so nam še sporočili, da je vsakršno vedenje, ki pri pri drugemu povzroči občutek ponižanosti, ogroženosti, prizadetosti ali strahu, obravnavano kot prekršek po Zakonu o varstvu javnega reda in miru, ki ga policisti obravnavajo na podlagi podane prijave. Policisti ne bodo tolerirali nikakršne oblike nasilja in bodo v primeru zaznanih kršitev ukrepali. Policija tudi na splošno poziva vse k nenasilnemu vedenju tako v okviru šolskih sistemov kot doma. To velja tudi za komunikacijo preko spletnih okolij, ki jih uporabljajo mladi.

Ob začetku lanskega šolskega leta so policisti spremljali stanje, ko je bilo na območju centra Ljubljane okoli 1.500 dijakov, prijav podobnih kršitev pa v lanskem letu ni bilo.

V Mariboru do nesprejemljivih dejanj pri fazaniranju v zadnjih letih ni prišlo

S Policijske uprave Maribor so na vprašanja Mariborinfo odgovorili, da »posebne evidence o tovrstnih varnostnih dogodkih ne vodimo. Ker pa stanje na področju javnega reda in miru kontinuirano spremljamo, lahko zatrdimo, da v zadnjih petih letih nismo prejeli prijav nesprejemljivih dejanj iz naslova ‘fazaniranja’.«

Pri tako imenovanem ‘fazaniranju’ gre za obliko medvrstniškega nasilja, ki je nespremenljivo.

Če storilec ob tem pri žrtvi povzroči občutek ponižanosti, ogroženosti, prizadetosti ali strahu, policija dejanje obravnava kot prekršek po Zakonu o varstvu javnega reda in miru, so na še odgovorili z mariborske policije.

Starejše novice