Foto: Arhiv Mestne občine Ljubljana
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Tor, 27.9.2022 07:00
Mestna občina Ljubljana je začela s postavljanjem spomenika Hallersteinu.

Spomenik Avguštinu Ferdinandu pl. Hallersteinu, repliko obročaste krogle astronomskega opazovalnika, bomo lahko kmalu našli ob Karlovški cesti pri Grudnovem nabrežju, v osi obstoječega drevoreda. 

Baron p. Ferdinand Avguštin Hallerstein, rojen v Ljubljani leta 1703, je bil jezuit, matematik, astronom, kartograf in diplomat.

Od leta 1739 je bil med drugim misijonar na Kitajskem, predsednik cesarskega astronomskega urada v Pekingu in mandarin tretje stopnje. Na starem pekinškem observatorij še danes stoji njegova obročasta krogla astronomskega opazovalnika. 

Okolica urejena kot manjša ploščad

Zvezdni opazovalnik je izjemen Hallersteinov dosežek, pri katerem je s kombinacijo heliocentrične zasnove, ki je bila v uporabi v Evropi, in ekvatorialne postavitve, kot je bilo v navadi na Kitajskem, dosegel povsem inovativno in sodobno rešitev, kakršna se uporablja pri teleskopih. 

Repliko je Ljubljani podarilo veleposlaništvo Ljudske Republike Kitajske kot spodbudo za nadaljevanje kulturnih stikov med Slovenijo in Kitajsko.

Spomenik bo sestavljen iz dveh delov: prvi je podstavek z napisom v slovenščini in kitajščini, drugi pa replika Hallersteinovega zvezdnega opazovalnika. 

Okolica spomenika bo urejena kot manjša ploščad, kamnita baza pa bo nudila možnost sedenja in druženja ob spomeniku.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice