Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pon, 19.9.2022 14:12
Letos se v ljubljanskem grajskem vinogradu veselijo kakovostnega letnika.

Na letošnji peti trgatvi v grajskem vinogradu pod Ljubljanskim gradom letina na podlagi meritev obeta kakovosten letnik s pričakovano polno rodnostjo. To pomeni dober kilogram grozdja na trto, je ob začetku trgatve povedal Franc Čuš s Kmetijskega Inštituta Slovenije.

Brez obilnih padavin v zadnjih treh dneh bi po besedah Čuša sicer lahko govorili o najboljšem letniku v življenjski dobi vinograda. Po meritvah iz minulega tedna je namreč sorta belpin oziroma chardonnay dosegla najboljšo kakovost do sedaj.

Kdo skrbi za vinograd?

Za vinograd skrbi Kmetijski inštitut Slovenije v sodelovanju s sodelavci Ljubljanskega gradu. Kot je povedal Čuš, so jih najbolj skrbeli spomladanska pozeba, ki se je zgodila lani, glivične bolezni trte in letošnji trije meseci suše.

Kmalu bodo ustekleničili tudi letnik 2021, ki je bil prav tako dober, kljub relativno nizkemu pridelku zaradi spomladanske pozebe, je pojasnil Čuš. Letošnji pridelek pa kaže na dober kilogram grozdja na trto, kar pomeni eno steklenico vina po trti.

Ob dnevu odprtih vrat 27. septembra si bodo ob svetovnem dnevu turizma ljubljanski grajski vinograd lahko ogledali vsi obiskovalci, je povedala direktorica Ljubljanskega gradu Mateja Avbelj Valentan.

Starejše novice