Foto: Bobo
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Čet, 16.9.2021 06:55
Vas včeraj zvečer ni pustil spati zvok helikopterja in policijskih siren?

Policisti Policijske uprave Ljubljana so včeraj opravili varovanje protestnega shoda, ki se je okoli 18. ure pričel na Trgu republike, kjer se je zbralo okoli 8000 ljudi.

Okoli 20. ure je prišlo na tem mestu do množične kršitve javnega reda in miru, pri čemer so v policiste in poslopje Državnega zbora metali granitne kocke, steklenice in pirotehniko, zaradi česar je policija za zagotovitev javnega reda shod razpustila. 

Razpustitev shoda

Osebe so bile večkrat pozvane, naj zapustijo Trg republike, vendar tega ukaza niso upoštevale, zato so policisti množico iz Trga republike razgnali. 

Posamezne skupine so se nato na območju centra Ljubljane uprle in niso upoštevale ukazov policije, naj se razidejo, prav tako je prišlo do napadov na policiste, v katere so posamezniki metali granitne kocke in druge predmete, ter uporabljali pirotehniko.

Zoper osebe, ki na Šubičevi cesti niso upoštevale ukazov, naj se razidejo, je bil uporabljen tudi vodni top.

Napad na policiste

Šele okoli 22. ure so policisti uspeli vzpostaviti javni red in mir in preprečiti nadaljnje kršitve protestnikov, ki so se na območju centra mesta Ljubljana zbirali in po razpustitvi neprijavljenega shoda še nadaljevali s kršitvami javnega reda in miru. 

V skupinah so se zbrali in napadali policiste s steklenicami in granitnimi kockami.

Tekom celotne intervencije so policisti uporabili več različnih prisilnih sredstev, med drugim tudi plinska sredstva, penaste naboje, ter vodni top.

Do sedaj policija potrjuje, da je bilo tekom varovanja zaznanih več kršitev javnega reda in miru, ter kaznivih dejanj. 

Poškodovanih je bilo več policistov, več službenih vozil policije in stavba Državnega zbora.

Nekaj oseb je bilo pridržanih, doslej pa podatka o poškodovanih osebah, ki so se udeležile neprijavljenega shoda niso zabeležili.

Kaj o protestu pravi Janša?

Premier Janez Janša je po incidentih na protestnem shodu, na katerem so izražali nasprotovanje uveljavitvi pogojev PCT, tvitnil, da vlada ne bo popuščala nobenim pritiskom. 

»Vztrajala bo pri ukrepih za varovanje zdravja in življenj ljudi,« je zapisal. 

»Ulično nasilje še nikoli ni pripeljalo do česa dobrega,« je na Twitterju zapisal premier Janša in dodal, da je policija dolžna ukrepati po zakonu. 

Čas pa je tudi, da tudi tožilstvo in sodstvo ne tolerirata več groženj in nasilja, je navedel.

Starejše novice