Foto: Bobo
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Tor, 20.9.2022 16:50
Od četrtka do sobote smo bili deležni obilnih padavin, ki so prizadele širše območje mestne občine Ljubljana in okolice. Kakšna škoda je nastala?

Gasilci so imeli veliko dela v četrtek od osme ure zvečer do polnoči. Njihovo delo se je nadaljevalo iz petka na soboto, do jutranjih ur, ko so vodotoki počasi začeli upadati.

»V tem obdobju je padlo 255 milimetrov padavin na območju Bežigrada. V letu 2010, ko smo se soočili s podobno situacijo, kjer je prav tako padalo v petek, soboto in nedeljo, pa je bilo namerjeno 350 milimetrov padavin,« je situacijo komentiral Robert Kus z oddelka za zaščito in reševanje v Mestni občini Ljubljana.

Tretji največji izmerjen pretok

Na 111 posredovanih lokacijah je bilo v času obilnih padavin minuli konec tedna na terenu od 150 do 200 prostovoljnih in poklicnih gasilcev. Večinoma so črpali vodo, prekrivali strehe, odstranjevali podrta drevesa.

Večina intervencij je bila posledica meteorne vode, nekaj pa jih je bilo tudi zaradi visoke podtalnice, ki je nastala zaradi visokega vodostaja Malega grabna. 

»Od četrtka do sobote, pa tudi v nedeljo in ponedeljek, smo spremljali vodotoke. Če primerjamo z letom 2010 ali 2014, ugotovimo, da je bil pretok Malega grabna in Gradaščice tretji največji,« je pojasnil Kus.

Svoj višek je pretok dosegel v soboto ponoči ob 2.30, ko so namerili 132 kubičnih metrov na sekundo, kar je, po besedah Kusa, »zelo zelo veliko«.

Ljubljana varna pred nalivi

Kus je poudaril, da nismo beležili večjih poplav, kar se gre zahvaliti zadrževalniku Brdnikova. Brez njega bi bile fakultete in del Rožne doline poplavljene.

Dobre rezultate so pokazali tudi ukrepi na območju Malega grabna v okviru projekta Gradaščica. Projekt skrbi za zaščito jugovzhodnega dela Ljubljane. Po mnenju župana Zorana Jankoviča smo ravno s temi ukrepi prihranili veliko škode. 

Janković je zaključil z besedami, da bodo vsi že veljavni ukrepi, skupaj z novimi rešitvami, ki jih iščejo za zalite podvoze, pomenili, da bo Ljubljana varna pred hudimi nalivi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice