Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Sob, 1.10.2022 12:54
V Ljubljani se začenja akcija zbiranja malih aparatov.

Organizatorji želijo z akcijo zbiranja malih aparatov ozaveščati o ločevanju, saj veliko malih aparatov še vedno konča med mešanimi komunalnimi odpadki. 

Akcija Prinesi male aparate bo potekala do 21. oktobra, imela pa bo tudi dobrodelno noto.

Oktobrska ozaveščevalno-zbiralna akcija se v Ljubljano vrača po dveh letih. Leta 2019 so zbirali stare baterije, pri čemer je sodelovalo 38 ljubljanskih osnovnih šol, svoje stare baterije so prispevali tudi zainteresirani posamezniki. Zbrali so jih za dobrih 14,5 tone.

Delujoči in nedelujoči aparati

Letos se akcija, ki jo organizira družba Zeos, osredotoča na delujoče in nedelujoče male aparate, računalnike in računalniško opremo ter televizijske monitorje. 

»Raziskave kažejo, da je med zbranimi e-odpadki tudi dva odstotka še delujočih aparatov, in dobro je, da jih zajamemo, saj jim lahko podaljšamo uporabno dobo,« so zapisali organizatorji akcije.

Po besedah Zeosovega direktorja Emila Šehića se zavedajo, da je treba vse deležnike stalno ozaveščati o pomembnosti pravilnega ravnanja z električno in elektronsko opremo. 

»Še posebno pa mlade, ki so veliki uporabniki zabavne elektronike,« je izpostavil.

Zbiralna mesta

V sklopu akcije bo male aparate organizirano zbiralo 27 prijavljenih ljubljanskih osnovnih šol, ki se bodo na ta način potegovale tudi za tri glavne nagrade. Svoje male aparate bodo lahko akciji namenili tudi posamezniki na šestih javnih zbirnih točkah, kjer bodo za svoj trud prav tako nagrajeni.

Še delujoče male aparate lahko prinesejo v Center ponovno uporabe Ljubljana, Zeos, Radio Ekspres ter na poseben dogodek, ki bo 14. oktobra na Kongresnem trgu. Na ta dan bo sicer tudi peti mednarodni dan e-odpadkov.

Izključno še delujoče računalnike in računalniško opremo zbirajo na sedežu Društva Duh časa. Nedelujoče male aparate pa v zbirnem centru na Povšreciklažaetovi.

Reciklaža

V akciji želijo organizatorji zbrati vsaj 300 še delujočih računalnikov in spodbuditi vsakega učenca, da prinese od doma vsaj en mali aparat.

Društvo Duh časa bo poskrbelo za to, da bodo odšli vsi zbrani še delujoči računalniki varno v roke novim lastnikom, ki si jih sami težje privoščijo, Center ponovne uporabe Ljubljana bo postavil na police vse ostale še delujoče male aparate, nedelujoča oprema pa bo odšla v reciklažne obrate, so zapisali v Zeosu.

Akcijo pripravljajo skupaj z Radiem Ekspres, Mestno občino Ljubljana, javnim podjetjem Voka Snaga, Centrom ponovne uporabe Ljubljana in Društvom Duh časa, njen častni ambasador pa je ljubljanski župan Zoran Janković

Poteka v sklopu projekta Life spodbujamo e-krožno pod sloganom Še sem uporaben, ki ga sofinancirata ministrstvo za okolje in prostor ter Evropska komisija.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice