Vir: PU Kranj.
Ustvarjeno dne
Tor, 22.12.2020 10:51
Kot smo poročali, se je v soboto na območju Grintovca, najvišjem vrhu Kamniško-Savinjskih Alp, izgubila vsaka sled za 39-letnim planincem. Stekla je iskalna akcija in po več dneh intenzivnega iskanja so ga danes našli mrtvega.

Kranjski gorski reševalci in gorska policijska enota so več dni peš pregledovali območje Grintovca in iskali pogrešanega 39-letnega planinca. Razmere na terenu so bile zelo zahtevne, dlje časa se je teren pregledoval tudi z dronom. Z iskanjem so s pomočjo brezpilotnih zrakoplovov in policijskega helikopterja nadaljevali danes. Pregledovalo se je neprehodno in zelo strmo območje Grdega grabna na Grintovcu. Pogrešanega planinca je pri pregledu terena dopoldan na višini okoli 1.600 metrov našel policijski helikopter. Na kraju, kje je bil najden pokojni, je bil zaledenel sneg. Tudi današnje aktivnosti je zelo ovirala megla, so sporočili s PU Kranj.

Pod 1.700 metri se je sneg močno udiral, nad to višino pa je bila podlaga pomrznjena. Na določenih delih so bili vidni talni plazovi, veter pa je pihal s hitrostjo preko 60 km/h, kar v kombinaciji še z gosto meglo ustvarja izredno nevarne okoliščine.

Gorski reševalci so z maksimalnimi napori ob zelo visoki stopnji tveganja v okviru zmožnosti pregledali ogromno območje Grintovca.

Svarilo in opozorilo

Policisti in gorski reševalci svarijo, da je verjetnost nastanka nesreč v takih okoliščinah izredno velika. Zato apelirajo na ljudi, naj se vendarle odločajo razumno in naj v slabih razmerah ne silijo v gore. Tudi napovedi za prihodnje dni so slabe.

Starejše novice