Vir: Lolita Eipprova
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 7.4.2023 09:24
Obiskali smo kavarno Lolita na Eipprovi, ki ste ji v letošnjem glasovanju za naj kavo v Ljubljani namenili kar 48,8 odstotka glasov.

Pretekli teden se je zaključilo vsakoletno glasovanje za najboljšo kavo v prestolnici, v katerem ste bili bralci Ljubljanainfo jasni: kar 48,8 odstotka vas je izglasovalo, da po aromatičen, poživljajoč napitek najraje zavijete v kavarno Lolita na Eipprovi.

Kavarna, ki se je odprla pred tremi leti in je mlajša sestrica Lolite na Cankarjevem nabrežju (v vmesnem času sta se jima pridružili še Lolita na letališču Brnik in Lolita v nakupovalnem centru Supernova), je na eni od najstarejših trnovskih ulic, v idiličnem okolju tik ob Gradaščici, in je bila že večkrat uvrščena med najlepše kavarne po notranjem oblikovanju.

Kavarno od samega začetka vodi Matej Horvat, ki nam zaupa, da se je prvega mesta v našem glasovanju iskreno razveselil.

»Ko sem izvedel, da smo zmagali, sem od veselja dobil mravljince po celem telesu,« se nasmehne.

»Ker sem tudi sam strasten ljubitelj kave, sem se že od samega začetka, torej od odprtja Lolite, skupaj z ekipo iskreno trudil, da bi bili obiskovalci s kavo pri nas zadovoljni. Kava meni osebno namreč ne pomeni le dviga energije, nekega napitka, ki ga spiješ na hitro, ampak obred, v katerem uživaš in si zanj vzameš čas.

Zato me žalosti, ko pridem v kavarno, kjer je kava prevroča, ima okus po zažganem, je napačno pripravljena ... zdi se mi, da veliko ljudi iz tega potem dobi napačen vtis o kavi in je sploh ne pije. Mi se zato trudimo, da je kava večino časa res dobra in kakovostna. Zaupanje bralcev Ljubljanainfo je meni in ekipi lokala pokazalo, da je naš trud in izobraževanje o kavi poplačano. Ne nazadnje delamo za ljudi.«

V Loliti na Eipprovi je to še toliko izraziteje, saj je več kot naključnih stalnih strank, ki živijo ali delajo v bližini in se na kavi ustavijo pred ali po službi. Tako se je, pove Horvat, med njimi in strankami že ustvarila neke vrste skupnost.

»Naš način strežbe je malo drugačen od vseh kavarn v centru, smo bolj butični in na samem začetku smo rekli, da za nas stranka ne bo samo številka. Želimo, da se počutijo sprejete, da dobijo kvalitetno postrežbo in da pri nas uživajo.«

K temu gotovo pripomore tudi lokacija, nekoliko odmaknjena od strogega centra Ljubljane, a toliko bolj zaželena denimo v poletnih mesecih, ko center preplavijo turisti. Takrat omogoča umik in uživanje v senci pod drevesi ob Gradaščici.

Vodja lokala Matej Horvat (vir: Lolita Eipprova)

Kot nam pojasni, imajo vse kavarne Lolita istega dobavitelja kave, lahko pa izbirajo med tremi vrstami kave, ki se ločijo po intenzivnosti arome.

»Mi tukaj uporabljamo mešanico, torej njihovo najboljšo kvaliteto. Ne vem, ali je že to tisto, kar dela našo kavo odlično, je pa res, da mi stranke, ko jih vprašam, ali je bila kava dobra, velikokrat odgovorijo: 'Ja, Matej, odlična, tako kot vedno.' Kar je že nek dober pokazatelj,« se nasmehne.

Pri tem pa tudi postrežbe ne prepuščajo naključju. Druga posebnost njihove kave je, da se vsaka kava postreže v pristni babičini šalčki - to so originalne vintidž skodelice, ki so jih včasih uporabljali za pitje čaja in so jih vodja lokala, pa tudi arhitekti, ki so poskrbeli za notranji dizajn, izbrskal v omarah svojih babic in prababic.

»Takih skodelic se torej ne da nikjer kupiti, so prav tiste originalne starinske, kar je strankam gotovo zanimivo,« meni Horvat.

Prav tako se Lolitini zaposleni običajno potrudijo s poslikavo na kavi, tako imenovanim 'latte art'.

»Tudi to da po mojem mnenju piko na i. Vedno se mi zdi lepo, ko prineseš stranki kavo in vidiš zadovoljen nasmeh, ko stranka opazi, da je njena kava personalizirana. Še toliko bolje, če za mizo sedijo recimo trije prijatelji in vsak dobi drugačno poslikavo.«

Zmagovalka: Kava z mlekom

In kakšno kavo najraje pijejo stranke?

»Zdi se mi, da so pred covidom ljudje absolutno najpogosteje naročali največkrat kavo z mlekom in kapučino. To je dandanes še vedno izjemno pogosto, sem pa začel opažati, da so se ljudje začeli preusmerjati tudi v alternativne napitke, kot so na primer ovseni, riževi napitki in tako dalje. Zdi se, da je večja pojavnost alergij oziroma intolerance na laktozo,« odgovarja Horvat.

To zanje ni težava, saj ponujajo tako kavo brez laktoze kot s sojinim ali riževim mlekom.

»Sicer pa kava z mlekom in kapučino definitivno še vedno prevladata nad alternativnimi napitki,« zaključuje.

Vir: Lolita Eipprova
Vir: Lolita Eipprova

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Fernanda Schro… (nepreverjen)

ČOKL, CAFETINO, CRNO ZRNO???

Starejše novice