Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Čet, 8.7.2021 10:09
Mestna občina Ljubljana je v juniju na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib po skoraj 80 letih našla orhidejo iz skupine močvirske kukavice.

Na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib so v juniju prvič po skoraj 80 letih našli orhidejo iz skupine močvirske kukavice.

Izjemna najdba je rezultat letos potekajočega projekta Barja v Mestni občini Ljubljana, ki ga za Mestno občino Ljubljana izvaja Društvo za raziskovanje mokrišč Slovenije - Mokrišča Slovenije.

Gre za prvo vnovično potrditev uspevanja na zahodnem delu Ljubljane. 

O močvirski kukavici

Močvirska kukavica je kot ranljiva vrsta uvrščena na rdeči seznam, kot vse ostale vrste kukavičevk je ta orhideja tudi zavarovana. Iz Uredbe izhaja nujnost izvajanja ukrepov za ohranjanje ugodnega stanja habitata zavarovanih vrst.

Ker gre za naravovarstveno najvrednejši travnik na območju krajinskega parka, bodo prizadevanja za izboljšanje tukajšnjih ekoloških razmer prednostna.

Orhideja uspeva na šotnih in močvirnih travnikih, ki pa so žal pod močnim vplivom človeka. Že v preteklosti je največjo grožnjo predstavljalo njihovo izsuševanje in izkoriščanje v gospodarske namene.

Tudi danes glavno grožnjo predstavljata intenzivno kmetijstvo in hitro spreminjanje ekoloških razmer.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice