Foto: Bobo
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Pon, 18.7.2022 20:00
Izmenjevalnica je prostovoljski projekt Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Ljubljana, ki obstaja od leta 2013.

Na Izmenjevalnici lahko obiskovalci izmenjajo kupljene prehranske in higienske izdelke ter čistila za predmete in oblačila, ki jih je prejel Humanitarni center Rdeči Križ Ljubljana, vendar jih prejemniki pomoči niso izbrali. 

Ta odpadla oblačila bi bila sicer odpeljana v predelavo, zahvaljujoč ekipi iz Izmenjevalnice pa najdejo novega lastnika, ki v zameno obogati osnovne pakete pomoči Rdečega križa. 

Tako se je oblikovala ideja o 'pretvornici': doniranih oblek je preveč, zato se zamenjajo za hrano in izdelke, ki jih primanjkuje. S tem oblačilom podaljšajo rok trajanja in obogatijo prehranske pakete pomoči.

Foto: Bobo
Foto: Bobo

En doniran izdelek, en kupon

»Že devet let v gori rabljenih oblačil za vas iščemo zaklade, vas zalagamo z najboljšimi vintage kosi, skupaj z vami bogatimo prehranske pakete in že devet let to počnemo po nespremenjenem izmenjevalniku!« so zapisali organizatorji Izmenjevalnice na Facebook profilu.

Menjava poteka tako, da posameznik prinese donirane izdelke, v zameno pa prejme kupon z določeno vrednostjo. En doniran izdelek pomeni na primer en kozarec medu, liter mleka, kozarec vložene zelenjave, vrečko polente, paradižnikovo omako in tako dalje. 

Oblačila in predmeti so razporejeni v priporočene vrednostne razrede od ena do deset. Tako lahko na primer za en doniran izdelek domov odnesemo rutko, kravato ali kozarec, za štiri donirane izdelke dobimo obleko, za deset pa kovček.

Med izdelke, ki so primerni za menjavo, sodijo:

Hrana: na primer kozarec marmelade, medu, liter trajnega mleka, paradižnikova omaka, kozarec vložene zelenjave, tunina, pašteta ali katerikoli drug trajni prehrambeni izdelek. Zaradi pravil in logističnih omejitev sprejemajo le izdelke z označenim rokom uporabe, veljavnim vsaj še en mesec.

Higienski pripomočki: kot so na primer tamponi, zobna ščetka, šampon, toaletni papir, zobna pasta.

Na ta način oblikujejo alternativo množični potrošnji: vzpostavljajo trajnostno, ekološko, dostopno in solidarnostno platformo. Izmenjevalnica namreč temelji na pošteni menjavi, krepitvi solidarnosti in spoštovanju sočloveka. Sloni na principu ponovne uporabe, odgovornosti do soljudi in okolja ter trajnostnega ravnanja.

Dogodek poteka ta petek, 22. julija od 16. do 19. ure v humanitarnem centru Rdečega križa Ljubljana, Tržaška 132 (vhod s strani ob železnici).

Izmenjevalnico najdemo vsak tretji petek v mesecu od 16.00 do 19.00 v Humanitarnem centru Rdečega križa Ljubljana na Tržaški 132 (vhod s Fajfarjeve ulice), vsak prvi četrtek v mesecu od 16.00 do 20.00 pa v Hostlu Tresor na Čopovi 38, ob trgovini Müller.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice