Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pet, 27.8.2021 14:57
Danes je župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković razkril, da drogovi pred parlamentom ne bodo ostali le začasno.

Danes je potekal podpis aneksa k dogovoru med vlado in Mestno občino Ljubljana o izvajanju programov in nalog po zakonu o glavnem mestu Republike Slovenije za obdobje 2020-2023, ki sta ga podpisala minister za javno upravo Boštjan Koritnik in ljubljanski župan Zoran Janković

Po podpisu je potekala izjave za medije v Mestni hiši, kjer je župan Janković razkril, da bodo stebri pred parlamentom ostali za vedno.

Spomnimo …

Stebri so se pred parlamentom pojavili skoraj skozi noč. Nekaj dni nihče ni vedel čemu so stebri namenjeni, niti kdo jih je dal postaviti.

Po burnih razpravah meščanov in meščank na internetu in mnogih predvidevanjih, pa je Janković sklical novinarsko konferenco, kjer je razkril, da je stebre postavila Mestna občina Ljubljana in da so stebri nosilci zastav držav članic Evropske unije, Mestne občine Ljubljana in Evropske unije

Mnogi meščani so videli postavitev stebrov kot simbol, da se politiki v parlamentu skrivajo pred ljudstvom – odprtim trgom. Takrat je Zoran Janković miril ljudi, da stebri ne bodo pred parlamentom večno in na vprašanje novinarke, ali se bodo drogovi po šestih mescih zagotovo odstranili, odgovoril: 

»Takšno dovoljenje imamo. Če ne, jih lahko pridete vi, Zavod za varstvo kulturne dediščine in drugi profesorji odžagati.«

Drogovi ostajajo

Zavod za varstvo kulturne dediščine pa je očitno pogodbo za postavitev drogov pred parlamentom spremenil. Namreč, Janković razkriva, da bodo stebri postavljeni za zmeraj, in ne le šest mesecev, kakor je sprva obljubljal.

Na zavod so naslovili prošnjo, ker naj bi meščani in meščanke Ljubljane hvalili stebre in dajali pobude, da ti na Trgu republike ostanejo: 

»Dobili smo veliko pobud s strani naših meščank in meščanov, da je to tako lepo in da naj ostane. Na podlagi tega je naš arhitekt naslovil prošnjo na Zavod za varstvo kulturne dediščine, da zaradi teh razlogov predlagamo, naj te zastave ostanejo. In dobili smo soglasje, da lahko. Zastave in drogovi, ki so bili sprva omejeni do konca tega leta, bodo lahko ostali,« je povedal Janković.

Starejše novice