Zoran Janković (foto: Bobo).
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 16.5.2023 16:00
Ljubljanski župan Zoran Janković je danes javno komentiral poziv predsednice države Nataše Pirc Musar, naj se ustavi gradnja kanala C0.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci komentiral poziv predsednice republike Nataše Pirc Musar, naj se začasno prekine gradnja povezovalnega kanala C0 in čimprej pridobi neodvisno izvedeno presojo vplivov na okolje in okoljevarstveno soglasje.

Predsednica je k začasni prekinitvi gradnje pozvala že marca, a ji je župan poslal vso dokumentacijo glede gradnje.

Pirc Musar s tem ni bila zadovoljna, saj je dejala, da bi bilo »očitno treba izrecno prepovedati izdajo gradbenih dovoljenj za zahtevne posege na vodovarstvenih območjih brez izvedbe presoje vplivov na okolje«.

Želela je še, da Janković odstrani vsak dvom v to, da bi gradnja kanala C0 lahko kakor koli trajno ogrožala človekovo pravico do čiste pitne vode, kajti kot župan je soodgovoren za zdravje ljudi. 

Janković: Mnenje predsednice ima zame drugačno težo

Janković je danes dejal, da je nad pristopom Pirc Musarjeve »razočaran in ogorčen«.

»Predsednico sem volil in bi jo še enkrat, a to, da naj prepričam ljudi, da skrbim za čisto vodo Ljubljančanov, je populističen izrek, kajti če tega ne bi počel, te čiste pitne vode ne bi bilo,« je povedal.

»Ko je predsednica v New Yorku ponovno izjavila, da bi bilo treba gradnjo ustaviti, sem bil presenečen, njeno mnenje ima zame namreč povsem drugačno težo kot na primer mnenje Aleša Hojsa,« je še dejal župan.

Ponovno je poudaril, da bo pitna voda z dokončanim kanalom, ki bo imel tudi varovalke za primere potresov ali izpustov, še bolj zaščitena.

Janković: Politika je tudi prevzem odgovornosti

Janković je nato nadaljeval, da projekt traja že od leta 2015 in da so imeli v času zadnjih dveh let že 19 gradbenih in okoljskih inšpekcij, ki niso ugotovile nobenih napak ali nepravilnosti.

Ko je to pojasnil predsednici, mu je ta sicer očitala, da so projekt razdelili na več kosov in gradbena dovoljenja pridobivali za vsako posebej, a Janković meni, da je to popolnoma normalen postopek, saj gradbena dovoljenja pridobivaš glede na to, koliko zemljišča ti uspe pridobiti.

»Še vedno nam manjka za približno 130 metrov okoli hipodroma, računamo pa, da bomo prihodnji teden zaprosili za gradbeno dovoljenje,« je povedal.

»Od takrat se nisva slišala, zato je bilo zame njeno pismo zanikanje zakonitosti države in stroke,« je bil odločen. »A po tehtnem razmisleku sem se odločil, da odpišem, kajti v politiki ne gre samo za neke funkcije všečnosti vsem, ampak tudi prevzem odgovornosti.«

Po Jankovićevih besedah je bilo leta 2007 le 68 odstotkov hiš v Ljubljani pod kanalizacijo in njegova ekipa je zaslužna za 200 kilometrov nove kanalizacije, tako da so sedaj na 92 odstotkih, zaprli so tudi veliko greznic.

»Ko bomo dokončali ta kanal, bo pod kanalizacijo 98 odstotkov hiš,« je zatrdil.

Ker bo s tem zaprtih še več kot 6000 greznic, je pozval Pirc Musar, naj ustavi projekt, vendar prevzame odgovornost za vse greznice, ki zaradi tega ne bodo zaprte in tečejo v podtalnico.

»Pa tudi odgovornost za kazen, ker je predpisano, kolikšna mora biti priključenost na kanalizacijo in pa tudi za eventualno vračilo sredstev. Dokler bom jaz na tej funkciji in dokler bom v pravni državi, bom vedno spoštoval tisto, kar je zakonito predpisano,« je zaključil.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice