Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 25.5.2022 06:42
Prebivalcem Ljubljane se zdi, da je brezdomcev na ljubljanskih ulicah vse več.

Eden od občanov je v okviru pobud meščanov na občino naslovil zapis, v katerem izpostavlja, da je vse več brezdomcev prisotnih v Zvezda parku in Knafljevem prehodu. Izpostavil je, da ga moti predvsem njihovo vedenje. 

»Ob obiskih tržnice, sprehodih skozi center opažamo, da se je število brezdomcev, klošarjev zelo povečalo. Ležijo, spijo na travi v parku Zvezda, Knafljevem prehodu, klopeh. A to bi še šlo, vsakič jih vidimo močno pijane, urinirajo, večkrat celo opravljajo veliko potrebo sredi parka.

Vemo, ni jim lahko. Pomagamo z donacijami, decembra se odzivamo na dobrodelne pobude, ampak tako obnašanje je za mesto neprimerno, dobesedno ogabno. Zakaj se tega ne nadzira, ukrepa?« se glasi zapis, ki ga je na Mestno občino Ljubljana naslovil eden od meščanov.

Občina z več programi, ki rešujejo težave brezdomcev

Mestna občina Ljubljana odgovarja, da je s problematiko brezdomcev seznanjena in ji posveča veliko pozornosti. Zaveda se, da jih mnogo med njimi uživa prepovedane droge in prekomerno pitje alkohola, kar lahko zelo moti naključne mimoidoče. Kljub temu na občini poudarjajo, da je omejevanje dostopa do javnega prostora nemogoče, celo represivni organi so tukaj močno omejeni. 

Občina je svojo trditev, da se zaveda tovrstne problematike, podkrepila z podatki, da vsako leto sofinancira več preventivnih aktivnosti in programov, ki rešujejo težave brezdomcev in jih postopoma vključujejo v družbo.

Osebam brez doma nudijo zavetišče, enako tudi za odvisnike prepovedanih drog. Prav tako v Ljubljani deluje tud dnevni oskrbovalni center, ki jim nudi higiensko oskrbo. Revnim občanom, pa nudi tudi izplačilo denarne pomoč.

Vendar pa poudarjajo, da kljub njihovemu prizadevanju za preprečevanje revščine nekateri ponujeno pomoč zavrnejo oziroma je ne sprejmejo.

Na podlagi terenskih raziskav je ocenjeno, da v Ljubljani na cesti spi okoli 100 ljudi, dnevni center za ljudi brez doma pa jih dnevno obišče med 80 in 120. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice