Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 4.10.2022 07:00
Meščani se zadnje mesece pritožujejo nad tem, da je brezdomcev na ljubljanskih ulicah vse več.

V okviru pobud meščanov je na naslov ljubljanske mestne občine prispela pritožba, povezana z brezdomci in narkomani. 

Meščan je zapisal: 

»Vsak dan vpitje, kreganje,jemanje kokaina sredi centra. Policija je premalokrat tukaj kjer se zbirajo narkomani in brezdomci,da se nehajo tukaj zbirati.«

Kaj pravijo na občini?

Na pritožbo se je že odzvalo mestno redarstvo. Zapisali so: 

»Z omenjeno problematiko smo na Mestnem redarstvu že seznanjeni, saj ob rednem delu vzdržujemo javni red in mir na celotnem območju ožjega mestnega središča skladno s katerimi beležimo tudi ukrepe.

Pri tem se je potrebno zavedati, da vsako zadrževanje posameznikov na javnem kraju še ne pomeni nujno tudi kršitve javnega reda in miru, bomo pa v bodoče z nadzori vsekakor nadaljevali in zoper zaznane kršitve ustrezno ukrepali oz. obveščali ustrezne organe.«

Ta problem je bil izpostavljen že večkrat

Na veliko število brezdomcev v Ljubljani so občani občino opozarjali že maja letos.

»Ob obiskih tržnice, sprehodih skozi center opažamo, da se je število brezdomcev, klošarjev zelo povečalo. Ležijo, spijo na travi v parku Zvezda, Knafljevem prehodu, klopeh. A to bi še šlo, vsakič jih vidimo močno pijane, urinirajo, večkrat celo opravljajo veliko potrebo sredi parka.

Vemo, ni jim lahko. Pomagamo z donacijami, decembra se odzivamo na dobrodelne pobude, ampak tako obnašanje je za mesto neprimerno, dobesedno ogabno. Zakaj se tega ne nadzira, ukrepa?« se glasi zapis, ki ga je na Mestno občino Ljubljana naslovil eden od meščanov.

Na ljubljanski mestni občini so takrat poudarili, da je omejevanje dostopa do javnega prostora nemogoče, celo represivni organi so tukaj močno omejeni. 

Izpostavili so, da občina vsako leto sofinancira več preventivnih aktivnosti in programov, ki rešujejo težave brezdomcev in jih postopoma vključujejo v družbo.

Osebam brez doma nudijo zavetišče, enako tudi za odvisnike prepovedanih drog. Prav tako v Ljubljani deluje tud dnevni oskrbovalni center, ki jim nudi higiensko oskrbo. Revnim občanom, pa nudi tudi izplačilo denarne pomoč.

Vendar pa poudarjajo, da kljub njihovemu prizadevanju za preprečevanje revščine nekateri ponujeno pomoč zavrnejo oziroma je ne sprejmejo.

Starejše novice