Foto: Polonca Mali
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 28.11.2022 12:36
Ljubljančani so že četrtič izbrali drevo leta.

Danes, 28. novembra, na dan, ko obeležujemo prizadevanja ljudi, ki skrbijo za drevesa v mestih, je ljubljanski podžupan Janez Koželj slavnostno razglasil drevo, ki so ga Ljubljančani v mesec dni trajajočem glasovanju izbrali za drevo leta v svojem mestu.

To je postala perzijska bukev na zelenici pri Zavodu Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, na Šlajmerjevi ulici 6. 

Foto: Zavod republike Slovenije za tranfuzijsko medicino
Foto: Zavod republike Slovenije za tranfuzijsko medicino

Drevo leta so letos v Ljubljani izbrali že četrtič. Letos so prejeli 35 predlogov, izmed katerih je strokovna komisija izbrala sedem finalistov - prednost je dala kandidatom na javno dostopnih mestih iz urbanega okolja oziroma naselij.

Poleg perzijske bukve so se v finale uvrstili še črni topol ob Valvasorjevi ulici 1, navadni gabor na naslovu Tabor 13, češnja na Bičevju 5, lipa ob Prijateljevi ulici 13, japonski javor na Štefanovi ulici in topol na Gerbičevi.

Osnovni namen akcije drevo leta je spodbujanje meščank in meščanov, da opazujejo drevesa ter razmišljajo o njihovem izjemnem pomenu za kakovost življenja v mestu.

Ker se tega zaveda tudi mestna občina, vsako leto posadijo tudi do tisoč novih dreves. V letu 2021 so za drevesa namenili več kot sto tisoč evrov več sredstev v primerjavi z letom 2020, predvsem na račun sajenja novih dreves in obrezovanja.

Poudarjajo, da so drevesa pomemben del okolja, saj prinašajo številne ekološke, zdravstvene in socialne koristi. Imajo pomembno vlogo pri ohranjanju in izboljšanju lokalne blaginje, poleg tega prispevajo k ciljem pri reševanju podnebnih sprememb.

Drevesa proizvajajo kisik, dušijo hrup, nam dajejo senco, filtrirajo, ohlajajo ter vlažijo ozračje in tako v mestih povečujejo kakovost bivanja.

Ljubljana je bila lansko leto že tretjič zaporedoma razglašena za mesto dreves - naziv sta ji v okviru programa Tree cities of the World podelili Fundacija Arbor Day in Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo.

Današnji razglasitvi drevesa leta je v Ljubljani sledila zasaditev dreves, ki so lepšala prizorišče svetovnega kolesarskega kongresa Velo-city 2022, ki je v Ljubljani potekalo junija.

Prvo med devetindvajsetimi je bilo zasajeno ob križišču Celovške ceste in Prušnikove ulice.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice