Recikliranje v Ljubljani (foto: Bobo).
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 19.12.2022 11:12
V zvezi s problematiko površnega recikliranja smo prejeli odgovor podjetja Voka Snaga.

Pred kratkim smo poročali o pomanjkljivem recikliranju v centru Ljubljane. Prejeli smo opozorila, da so predvsem na območju centra, kjer je ločevalnih košev kar nekaj, razdelki za ločevanje pogosto le navidezni, saj je mogoče, če si koš ogledamo pobliže, opaziti, da se vsi odpadki stekajo v isto vrečo za smeti.

Prav tako se po neuradnih informacijah Ljubljanainfo dogaja, da smetarji tudi v primeru uličnih košev, ki imajo razdelke za ločevanje nameščene pravilno, ob odvozu odpadke iz vseh treh kategorij (plastika, papir, ostalo) stresejo v isto vrečo, domnevno zaradi pomanjkanja časa.

Ob objavi novice smo se spraševali, ali se ločevanje odpadkov, zbranih v mestnih koših, morda zgodi v naslednjih fazah, v zbirnih centrih odpadkov? Pojasnilo so nam te dni poslali s podjetja Voka Snaga, ki je zadolženo za praznjenje mestnih košev.

»Odpadki v koših se ločujejo, če pa na terenu delavec oceni, da so odpadki preveč pomešani za direktno uporabo frakcij, gredo ti odpadki v Ljubljanski regijski center za ravnanje z odpadki, kjer se kvalitetno strojno sortirajo,« so sporočili.

Praviloma se v ulične koše vedno postavljajo tri vreče, pravijo, le v primeru okvare ločevalnega sistema se včasih do popravila koša vstavi le ena vreča, kar so opazili tudi naši bralci. V tem primeru gre po njihovih besedah za anomalijo.

»Uvedba ločenega zbiranja odpadkov v koših je proces, ki je odvisen od ozaveščenosti uporabnikov in potrebuje daljši čas, da se dosežejo pričakovani rezultati.

Z večjo osveščenostjo uporabnikov se kvaliteta ločenih odpadkov dviguje in pričakujemo, da bo ščasoma večina ločeno zbranih odpadkov v mestu sposobna direktne uporabe oziroma oddaje frakcij brez naknadne obdelave v Ljubljanski regijski center za ravnanje z odpadki,« so nam še povedali.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice