So tudi vam že ukradli kolo? Potem ste eden izmed 217 nesrečnih Ljubljančanov, ki se jim je v tem letu zgodilo enako. Svoje kolo dobro zavarujte s primerno ključavnico in tatovom ne ponujajte priložnosti, da vam ga odpeljejo.
Ustvarjeno dne
Pon, 3.8.2020 20:19
Tatovi ne izbirajo, kradejo vse vrste koles, ne glede na vrednost in znamko. Zanima jih le, kako na čim bolj enostaven način priti do kolesa.

Tatvine koles so dokaj pogosto kaznivo dejanje. V Sloveniji na leto ukradejo oziroma je prijavljenih kot pogrešanih okoli 3000 koles. V letu 2020 so ljubljanski policisti skupno obravnavali 217 kaznivih dejanj zoper premoženje, v katerih so bila odtujena kolesa, samo 50 v mesecu juniju. Iz podatkov, ki so nam jih posredovali s PU Ljubljana je razvidno, da število tatvin koles z leti upada, največ koles pa tatovi ukradejo v poletnih mesecih. 
 

Število tatvin koles z leti upada, največ koles pa tatovi ukradejo v poletnih mesecih. VIR: PU Ljubljana.
Za varnost svoje lastnine lahko največ storite sami.

Kjerkoli in kadarkoli poskrbite za varnost svojega kolesa. Policisti svetujejo naslednje: 

Kolo, ki dlje časa ni v uporabi, hranite v zaklenjenem prostoru, to mesto naj bo ustrezno zavarovano, zaklenjeno in po možnosti pod video nadzorom.

Če morate kolo pustiti na prostem, naj bo prostor obljuden in dobro razsvetljen. 

Investirajte v nakup kakovostne ključavnice za kolo. Ključavnice slabše kakovosti tatovom ne predstavljajo nikakršne ovire. Za še večjo varnost lahko kolo priklenete k ograji ter hkrati za okvir kolesa in eno od koles. 

Nezavarovanih koles ne puščajte na strehah vozil ali prtljažnikih.

Pametno je, da si zapišete podatke o kolesu (znamko, model in barvo kolesa, morebitne posebnosti,individualne znake in poškodbe, dodatno opremo, po možnosti ga lahko tudi fotografirajte).

Ali bi policistu ob prijavi tatvine znali opisati, kakšno kolo so vam ukradli? Pri opisu kolesa si lahko pomagate z zgornjim obrazcem. VIR: PU Ljubljana.

Če kolo na okvirju nima identifikacijske številke, jo dajte nanj gravirati. 

Če vam kolo kljub samozaščitnim ukrepom ukradejo, tatvino takoj prijavite policiji na številko 113. Ob tem je smiselno pregledati tudi seznam najdenih predmetov na spletni strani policije. 

Starejše novice