Marsikateri študent je v času koronavirusa izgubil študentsko delo in tako ostal brez pomembnega vira dohodka. VIR: e-Študentski servis.
Ustvarjeno dne
Čet, 30.7.2020 08:56

V času študija večina študentov opravlja študentsko delo. Pred pandemijo novega konoravirusa je vsakdo, ki je želel delati preveril ponudbo del na katerem izmed študentskih servisov, poslal nekaj prošenj za delo in bil čez nekaj dni že na novem delovnem mestu. A trenutna situacija s koronavirusom je vse skupaj zelo spremenila in otežila tudi študentom.

Zanimalo nas je, kakšna je ponudba študentskih del v primerjavi s povpraševanjem študentov in dijakov? Ti imajo poleti še več prostega časa za nabiranje novih delovnih izkušenj in dodatni zaslužek. Povpraševanje je v tem obdobju običajno večje, kot čez leto. 

Na študentskih servisih opažajo, da ponudba študentskih del še vedno je, a ni tako raznolika kot v preteklih letih. Manj je ponudbe za delo animatorjev, promotorjev, hostes, vaditeljev in učiteljev ter del na področju turizma in gostinstva.
Na študentskih servisih opažajo, da ponudba študentskih del še vedno je, a ni tako raznolika kot v preteklih letih. Manj je ponudbe za delo animatorjev, promotorjev, hostes, vaditeljev in učiteljev ter del na področju turizma in gostinstva.

Ko nimaš izbire, vzameš tisto, kar je na voljo

Upad študentskega dela je zagotovo povezan s situacijo s koronavirusom, se pa ponudba del temu prilagaja, ugotavljajo na študentskih servisih: "Za določena dela smo lani težje našli kandidate. Dijaki in študentje hitreje poprimejo za delo, za katero se drugače ne bi odločili."

Svojo izkušnjo nam je zaupala 24-letna Jana, študentka Fakultete za družbene vede v Ljubljani, ki je s študentskim delom začela v srednji šoli. Od takrat vsako poletje, v času študija pa tudi med letom, opravlja različna študentska dela: "Delam toliko, kolikor mi čas dopušča. Delala sem že kot prodajalka v trgovini in v turistični agenciji, prodajala sem sladoled, občasno sem delala kot promotorka in hostesa. A takšna dela v tem času odpadejo, ponudbe zanje skorajda ni." Dela pred novim koronavirusom ni bilo težko dobiti, lahko si celo izbiral kaj si želiš delati in česa ne, saj je bila izbira del tako raznolika. "Sama sem imela srečo in v tem času našla delo pri katerem lahko uporabljam znanje, ki sem ga pridobila v času študija. A poznam veliko študentov, ki so v tem obdobju ostali brez dela ali pa delajo stvari, ki jih ne veselijo. A druge izbire preprosto nimajo. Življenje v Ljubljani ni poceni in če nimaš štipendije ali pa finančne podpore s strani staršev, delaš tisto, kar je na voljo," še pove Jana. 
 

Kaj se dogaja s študentskim delom? 

Na e-študentskem servisu opažajo, da je ponudba del občutno manjša: "Lani je bilo v tem času na voljo približno 3.400 del, letos pa jih imamo le okoli 1.000". Tudi na študentskem servisu Mjob opažajo podobno. Ponudba del je precej manjša, kot pred korono in v primerjavi z enakim obdobjem lani, pravi vodja Maja Kokol: "Večina podjetij ima svoje redno zaposlene delavce še na čakanju in posledično zato tudi ne nudijo študentskega dela. Spet druga podjetja so zaradi nastale situacije žal morala zapreti svoja vrata ali pa so okrnili svoje poslovanje, kar posledično spet vpliva na študente." Na njihovi spletni strani je ponudba del upadla za 50 odstotkov, v primerjavi z obdobjem pred izbruhom novega koronavirusa. 
 

Ponudba del je v primerjavi z enakim obdobjem lani, precej manjša in manj raznolika. VIR: e-Študentski servis.
Ponudba del je v primerjavi z enakim obdobjem lani, precej manjša in manj raznolika. VIR: e-Študentski servis.

Plačilo ostaja enako 

Urne postavke za študentsko delo načeloma ostajajo enake. Na študentskem servisu Mjob so opazili, da se je v redkih primerih urna postavka za študente znižala. Po večini se je med korono ta zvišala: "Povečala se je v primerih, kjer  je bilo zdravje dijakov in študentov potencialno ogroženo, ko so imeli neposreden stik z drugimi ljudmi. Z rahljanjem ukrepov pa smo opazili tudi dokaj hitro znižanje urnih postavk na povprečne ali celo podpovprečne vrednosti." Na splošno drastičnih sprememb glede višine plačila ne opažajo. 

Najbolje plačana so tista dela, ki zahtevajo že neko predznanje, opravljene izpite ali tečaje, kot so programiranje, poučevanje, računalništvo, od 8 €/h bruto dalje. Zakonsko predpisana najnižja urna postavka za študentsko delo je 5,40 €/h bruto. Običajno gre za delo v proizvodnji, skladišču, pakiranje, deklariranje in polnjenje polic.  
 

Zakonsko predpisana najnižja urna postavka za študentsko delo je 5,40 €/h bruto.
Zakonsko predpisana najnižja urna postavka za študentsko delo je 5,40 €/h bruto.

Kako se lotiti iskanja študentskega dela

Spremljajte ponudbo na študentskih servisih in si za to obdobje poiščite delo, ki je za odtenek drugačno od tistega idealnega, svetujejo v obeh študentskih servisih: "Z različnimi deli pridobivate zaslužek in nove izkušnje, ki krepijo vašo samostojnost." Prav tako lahko pokličete v katerokoli izmed poslovalnic omenjenih študentskih servisov, kjer vam zaposleni pomagajo najti primerno začasno študentsko zaposlitev. 

Ko se z delodajalcem dogovorite za delo, si morate naročiti napotnico. Na študentskih servisih svetujejo, da se pred začetkom dela z delodajalcem uskladite glede urnika, urne postavke, trajanja dela ter vseh ostalih podrobnosti. Na spletni strani neplačniki.info pa preverite, ali je podjetje na seznamu neplačnikov študentskega dela.

Ponudbo študentksih del, napotnico, svoje zaslužke in vse ostalo, lahko spremljate na spletni strani študentskega servisa in na aplikaciji e-Študentska napotnica.
Ponudbo študentskih del, napotnico, svoje zaslužke in vse ostalo, lahko spremljate na spletni strani študentskega servisa in na aplikaciji e-Študentska napotnica.

Starejše novice