Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pet, 29.4.2022 14:28
S štirinožnimi kosmatinci v naše življenje pride veliko veselja, pa tudi nekaj skrbi. Ena od vsakodnevnih je pobiranje pasjih iztrebkov. Kako je za ravnanje z njimi poskrbljeno v Ljubljani?

Če se na izlet s kužkom odpravimo čez mejo, recimo v Opatijo, opazimo, da je obalni pas posejan s koši za pasje iztrebke, na njih pa najdemo tudi vrečke, ki jih lastniki psov lahko uporabijo za pobiranje iztrebkov.

V prestolnici je za ravnanje s pasjimi iztrebki poskrbljeno nekoliko drugače.

»V Mestni občini Ljubljana smo ponosni na to, da smo prijazni tudi do štirinožnih družinskih članov in da ves čas izvajamo projekte, ki njihovo kakovost življenja in kakovost življenja njihovih lastnikov še povečujejo,« so za Ljubljanainfo izpostavili na Mestni občini Ljubljana.

Od leta 2007 so postavili šest pasjih parkov. Ob Vilharjevi ulici (v sklopu Severnega parka) so v letu 2010 uredili pasje igrišče v velikosti 930 m2, leta 2013 v Štepanjskem naselju (ob Pesarski) v velikosti 960 kvadratnih metrov.

Leta 2016 so v Kosezah ob koseških blokih uredili pasji park na Ulici bratov Učakar v izmeri 1420 kvadratnih metrov, leta 2017 v Šmartinskem parku v izmeri 1500 kvadratnih metrov, leta 2018 za garažami na Clevelandski ulici v izmeri 1000 kvadratnih metrov in leta 2019 na bregovih Ljubljanice med Štepanjskim naseljem in Fužinami (v okviru celovite ureditve parka Muste).

Uporaba pasjih parkov je v Mestni občini Ljubljana brezplačna, saj želijo z njimi spodbuditi do vseh prijazno sobivanje lastnikov psov, njihovih kosmatincev ter ostalih občanov.

V Ljubljani imamo celo pasje stranišče

Ob četrtni skupnosti Vič je urejeno tudi pasje stranišče na prostem, na območju Mestne občine Ljubljana pa je na javnih površinah postavljenih tudi 234 pasjih stebričkov, kamor lahko lastniki psov odlagajo pasje iztrebke.

»Pasji iztrebek, pobran z vrečko, lahko občani odložijo v posodo oziroma koš za mešane komunalne odpadke. Zato ni potrebe za širitev obstoječe mreže pasjih stebričkov, saj je zabojnikov za mešane odpadke na javnih površinah dovolj,« poudarjajo na občini.

Razdelili tisoč paketov vrečk za pasje iztrebke

V Mestni občini Ljubljana z družbeno odgovorno kampanjo »Človek, čuvaj svoje mesto« že od leta 2015 opozarjajo na nesprejemljivost poudarjamo pomen spoštovanja našega skupnega javnega prostora.

Tudi letos so pripravili akcijo deljenja vrečk za pasje iztrebke. Tokrat vrečke delijo na zelenih površinah po četrtnih skupnostih, ki so priljubljena sprehajališča psov.

»Večina pasjih sprehajalcev počisti iztrebke in jih odloži v koške za mešane odpadke, žal pa se še vedno najdejo tudi nevestni lastniki, ki za svojim ljubljenčkom iztrebkov ne poberejo, zato smo tudi letos pripravili akcijo deljenja vrečk za pasje iztrebke,« so ob začetku akcije zapisali na spletni strani.

V spomladanski akciji, ki vključuje več lokacij, so razdelili 1000 paketov vrečk. Akcija se je zaključila v petek 27. maja, v Četrtni skupnosti Jarše.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice