Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pon, 21.6.2021 15:43
Če niste med srečneži, ki te vroče junijske dni preživljajo ob morju, verjetno sploh ne veste več, kako se ohladiti. Za vas smo pripravili nekaj predlogov.

Od pritoževanja, kako mrzel je bil letošnji maj, se je situacija izjemno hitro obrnila v povsem nasprotno smer. Brez pritoževanja seveda tudi tokrat ne gre. Zdaj je prevroče.

Junij je postregel z visokimi temperaturami, ki vztrajajo tudi čez noč. Tako se recimo temperatura zraka v noči s sobote na nedeljo v Ljubljani ni spustila pod 20 stopinj Celzija.

Prva letošnja velika toplotna obremenitev, ki seboj prinaša tako imenovane tropske noči z visokimi temperaturami, bo predvidoma trajala vsaj do četrtka. Podnevi bo do srede med 30 in 35 stopinj Celzija.

Zaradi »učinka mesta« je situacija še hujša

Agencija Republike Slovenije za okolje je do srede izdala oranžno vremensko opozorilo, ki velja za vse dele države, razen za severozahod, za katerega velja rumeno opozorilo.

V mestih vročino še nekoliko poslabšuje betonska džungla, manj zelenja in gosta naseljenost.

Kako se ohladiti?

Če še niste na vrsti za dopust, zato na žalost ne morete uživati v prijetnem vetriču in hladni pijači nekje ob vodi, vam bo zagotovo prav prišel kateri od naslednjih nasvetov, predvsem če doma nimate klime.

1. Pijte veliko vode, jejte velikokrat po malo

Najbolj očiten, a najpomembnejši nasvet. Da se telo ohlaja, potrebuje zadostno količino tekočine, zato poskrbite, da veliko pijete, tudi če žeje sploh ne čutite. 

Priporočljivo se je izogibati sladkim in energijskim pijačam, alkoholu in kavi, saj povzročajo dehidracijo.

Če se le da, se izognite tudi ogljikovim hidratom in uživajte sadje in zelenjavo, ki vsebujeta veliko vode. Jejte večkrat po malo.

2. Zastrite žaluzije, zračite zgodaj zjutraj in zapirajte vrata

Domovanje prezračite zgodaj zjutraj, ko sonce površin še ne segreva, temperatura pa je ponoči padla vsaj za kakšno stopinjo. Pa tudi obiskom komarjev, ki jih letos ob večerih kar mrgoli, se boste tako izognili. Na sredino stanovanja postavite ventilator, da hladnejši zrak hitreje pride v vse prostore. Ko se ozračje začne spet segrevati, zastrite žaluzije. 

Za dlje trajajoč učinek hladu zapirajte vrata posameznih prostorov, da bodo hladni ostali dlje časa. 

3. Oblecite svetla in lahka oblačila

Še eden od klasičnih nasvetov, ki ga velja imeti v mislih. Si predstavljate, kako vroče bi vam šele bilo, če bi se na delo recimo odpravili v črni oprijeti majici?

V izogib nenadzorovanemu potenju oblecite lahka, ohlapna oblačila, svetlih barv, saj, laično zapisano, vpijajo manj toplote.

Materiali naj bodo čim bolj naravni, kot sta recimo bombaž in lan. Z izbiro bombažne posteljnine si v vročini zagotovite tudi nekaj več mirnega spanca.

4. Privoščite si popoldne ob vodi

Tudi če ste obsojeni na preživljanje vročine v službi, v preostalem delu dneva poiščite čas za ohladitev. 

V prestolnici je kar nekaj urbanih kopališč, kjer vas po mesecih omejitev že nestrpno pričakujejo. 

Če imate čas in obožujete naravo, pa se lahko ohladite v Podpeškem jezeru na obrobju Ljubljanskega barja ali načrtujete mini izlet do Gradiškega jezera malo naprej od Domžal.

Če res ne utegnete, pomaga že hladna prha ali pa recimo hladni obkladki, s katerimi si ohladite tilnik.

5. Investirajte v mini prenosni ventilator

Res je, videti je izjemno trapasto, a v trenutkih, ko se v hlad ne morete umakniti, vas rešuje pred potoki znoja. Tudi stara dobra pahljača v tako vročih dneh pride še kako prav.

Dodajte še vodo v spreju in vaša nujna dnevna potovanja, ki se jim ne morete izogniti, bodo kanček prijetnejša.

Starejše novice