Profile picture for user oglasniprispevek Oglasni prispevek
Ustvarjeno dne
Čet, 22.9.2022 12:07
Kriptovalute so vedno vroča tema pogovorov in danes vsakdo že pozna koga, ki se je s kriptovalutami že kdaj srečal. Če ste eden izmed tistih, ki si želite opraviti nakup svojih prvih kriptovalut, potem vam bodo naslednje informacije zagotovo prišle prav.

Kaj so kriptovalute in zakaj so tako priljubljene?

Kriptovalute so digitalni denar, ki deluje v posebnem digitalnem denarnem sistemu, kar pomeni, da deluje brez centralnega sistema bank. Njihova priljubljenost je v zadnjih letih izjemno narasla, ker so mnogi s trgovanjem kriptovalut obogateli, pohvalijo se z nizkimi transakcijskimi stroški, hkrati pa imajo velik naložbeni potencial. 

Vendar pa vse le ni tako enostavno. O tem, kako kupiti kriptovalute, je potrebno imeti kar nekaj znanja. Še predno se lotite trgovanja z njimi, se morate pozanimati o tem, kako poteka nakup Bitcoina, kje lahko kupite kriptovalute in še marsikaj drugega.
 
 

Različni načini nakupa kriptovalut

Veliko ljudi se odloča za nakup kriptovalut na spletnih borzah. Ker pa ta način zahteva neprestano spremljanje vrednosti kriptovalut, marsikomu zmanjka za to tako energije kot tudi časa. Za vse tiste, ki jim je tovrstna tehnologija tuja, pa na srečo obstaja še nekaj drugih, veliko bolj preprostih načinov nakupa kriptovalut. 

Med najbolj preprostimi je zagotovo nakup kriptovalut na kripto bankomatu, poleg tega pa lahko opravite še nakup s pomočjo kripto kuponov in pa z nakazilom denarnih sredstev direktno na transakcijski račun ponudnika kriptovalut (OTC poslovanje). 

Nakup kriptovalute na kripto bankomatu

Nakup kriptovalut na kripto bankomatu je primeren za vse, ki so na področju kriptovalut novinci in tudi za vse tiste, ki si želite preprostega trgovanja s to digitalno valuto. 

Celoten postopek je zelo preprost. Vse, kar morate storiti je, da sledite naslednjim korakom:

 1. Na spletni strani lastnika kripto bankomata ustvarite svoj račun. V postopku odpiranja računa se opravi postopek pregleda stranke, za kar boste potrebovali identifikacijski dokument. Postopek ustvarjanja računa lahko opravite doma na računalniku ali pa s pomočjo mobilnega telefona tik pred nakupom kriptovalut na kripto bankomatu, saj traja le nekaj minut.
 2. Prijavite se na kripto bankomatu.
 3. Vstavite gotovino in izberite kriptovaluto.
 4. Skenirajte QR vaše crypto denarnice, ki vsebuje njen naslov. Kripto bankomat prebere naslov denarnice in vanjo nakaže izbrano kriptovaluto.

Nakup kriptovalute s pomočjo kripto kuponov

Na izbranih kripto bankomatih, med katerimi so tudi kripto bankomati podjetja Skyeye, lahko kupite tudi kripto kupone. To so vrednostnice, ki so izražene v evrih, in jih lahko kadarkoli unovčite na njihovi spletni strani. 

V tem primeru je postopek sledeč:

 1. Na spletni strani lastnika kripto bankomata ustvarite račun.
 2. Na kripto bankomatu izberite nakup kripto kupona.
 3. Vstavite gotovino.
 4. Kripto bankomat vam natisne kripto kupon v vrednosti gotovine, ki ste jo vanj vstavili.
 5. Kripto kupon skrbno shranite. Ko bo napočil najboljši čas za njegovo unovčenje, to storite kadarkoli na spletni strani lastnika kripto bankomata.

Ob teme ne spreglejte dejstva, da postanete lastnik kriptovalute šele takrat, ko vaš kripto kupon tudi unovčite. Zato vam svetujemo, da v tem primeru spremljate gibanje cen kriptovalut, saj boste le na ta način vedeli, kdaj je najboljši čas za njihov nakup. 

Nakup kriptovalute in OTC trgovanje

Poleg nakupa kriptovalut na kripto bankomatu in nakupa kripto kuponov pa poznamo še en zelo preprost način nakupa kriptovalut.

Gre za direktno nakazilo denarnih sredstev v evrih na transakcijski račun lastnika kripto bankomata, ki je primeren predvsem takrat:

 • Kadar transakcija presega dnevne omejitve nakupa kriptovalut na kripto bankomatu.
 • Kadar gre za poslovno transakcijo.
 • Kadar nakazujemo kriptovalute tretji osebi in svoje kriptodenarnice sploh nimamo. 

Govorimo o OTC trgovanju oziroma »Over the counter« menjavi valut. V tem primeru vam lastnik kripto bankomata nudi individualno podporo in posebno obravnavo, pri čemer je postopek sledeč:

 1. Z lastnikom kripto bankomata vzpostavite stik tako, da ga kontaktirate preko elektronske pošte.
 2. Na transakcijski račun lastnika bankomata nakažite želeno vsoto denarja in izberite željeno kriptovaluto.
 3. Lastnik bankomata vam kriptovaluto nakaže v vašo crypto denarnico.

OTC trgovanje pa lahko poteka tudi v obratni smeri. Torej, da svoje kriptovalute nakažete v denarnico lastnika kripto bankomata in ta vam na transakcijski račun nakaže denar v EUR.

Trgovanje s kriptovalutami naj bo vedno premišljeno

Lepo se sliši, da so mnogi ljudje obogateli s kriptovalutami, vendar se je potrebno trgovanja z njimi še vedno lotiti premišljeno. 

Vanje vlagajte denar, ki ga lahko pogrešate, pri čemer je nakup kriptovalut na kripto bankomatu še posebej zelo priročen.

Starejše novice