Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pon, 30.8.2021 14:43
Ljubljanske osnovne šole so pripravljene na začetek novega šolskega leta.

V šolskem letu 2021/2022 se bo v ljubljanskih osnovnih šolah izobraževalo 26.631 učencev v 1171 oddelkih, v vrtce pa bo vključenih 13.307 otrok.

Pred začetkom šolskega leta so v aktivu ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol prepričani, da so na izvajanje pouka v luči epidemije pripravljeni, starše in otroke pa ob tem pozivajo k spoštovanju ukrepov.

Na čakalnih listah za v vrtec 72 otrok

V javnih in zasebnih osnovnih šolah na območju Mestne občine Ljubljana se bo v prihajajočem šolskem letu izobraževalo 179 učencev več kot v preteklem šolskem letu.

Na ljubljanskih osnovnih šolah bo tako skupno 15 oddelkov več kot preteklo šolsko leto, je na današnji novinarski konferenci Mestne občine Ljubljana pojasnila vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Mestne občine Ljubljana Marija Fabčič.

Medtem bo ljubljanske javne vrtce obiskovalo 13.307 otrok. Vrtci so sicer za šolsko leto 2021/2022 prejeli 3093 vlog za vpis otrok, od tega 2669 vlog za prvo starostno obdobje in 424 vlog za drugo starostno obdobje. Do 25. avgusta so vrtci že sprejeli 2970 otrok, vpis pa je bo besedah Fabčičeve potekal skladno s pričakovanji, saj so v vrtce sprejeli več kot 97 odstotkov otrok.

Na trenutnem centralnem čakalnem seznamu pa je še vedno 72 čakajočih otrok, za katere ocenjujejo, da bodo do 1. septembra sprejeti v vrtec, z izjemo tistih, katerih starši želijo otroke vpisati v točno določen vrtec oziroma enoto vrtca, je še pojasnila Fabčičeva.

Pripravljeni na novo šolsko leto, kljub ukrepom

Ker bo prihajajoče šolsko leto tako v šolah kot tudi v vrtcih ponovno potekalo v luči ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, so na Mestni občini Ljubljana v sodelovanju z aktivom ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol pripravili smernice za varno učno okolje.

Kot je prepričana predsednica aktiva ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol in ravnateljica Osnovne Šole Majde Vrhovnik Mateja Urbančič Jelovšek, so osnovne šole v Ljubljani dobro pripravljene na začetek šolskega leta.

»Trudili se bomo, da bo pouk potekal v šoli, mirno, varno in nemoteno. Pričakujemo podporo, sodelovanje in zaupanje in spoštovanje staršev,« je ob tem dejala Urbančič Jelovškova.

Ob tem je še poudarila, da je, če želimo, da bodo šole odprte, nujno, da tako otroci kot tudi starši in pedagoški delavci spoštujejo pravila za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Pri tem je Urbančič Jelovškova še posebej izpostavila izpolnjevanje pogoja PCT, nošenje mask, upoštevanje razdalje, prezračevanje prostorov ter razkuževanje površin v šolskih prostorih.

Otroci so nazaj na cestah

Ob začetku šolskega leta pa tako na Policijski upravi Ljubljana kot tudi v Zavodu Varna pot opozarjajo še na varnost najmlajših v prometu.

Aktivnosti, s katerimi bodo opozarjali na varnost v prometu in previdnost, še posebej v okolici šol in vrtcev, tako ne bodo izvajali samo v prvih dneh, ampak tekom celega šolskega leta, saj lahko le vsakodnevna skrb za varnost v prometu pripomore k temu, da bodo otroci varni, je poudaril direktor Policijske uprave Ljubljana Boštjan Glavič.

Starejše novice