Štab Zorana Jankovića (foto: Branka Keser).
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Ned, 20.11.2022 20:49
Po volilnih štabih v Ljubljani so županski in svetniški kandidati pred objavo prvih izidov lokalnih volitev dobro razpoloženi.

Aktualnega župana Zorana Jankovića, ki mu ankete napovedujejo nov mandat, v štabu, kjer se že zbirajo njegovi podporniki, pričakujejo okoli 20. ure. Kandidatka Levice Nataša Sukić se nadeja dobrega rezultata njihove liste.

Prepričani v njegov mandat

V volilnem štabu aktualnega župana Jankovića se že zbirajo njegovi podporniki. Prepričani so v njegov nov mandat na čelu Ljubljane.

»Za župana ni vprašanje, lahko pa je malo drugače za Listo Zorana Jankovića,« je dejal svetnik županove liste Anton Podobnik. Kot je izpostavil, na lokalnih volitvah pred štirimi leti ni bilo Gibanja Svoboda, za katero ocenjuje, da bo odneslo nekaj glasov tudi njihovi listi.

»Računam, da bomo imeli 18 svetnikov, s čimer bi izgubili pet ali šest mest,« je dejal.

»Bolj pestro bo. Zdaj smo bili zadostni, zdaj pa bomo morali imeti koalicijo,« je dejal. Podobnik je sicer razočaran nad nizko volilno udeležbo, za katero je ocenil, da je tudi posledica »vseh volilnih nedelj v zadnjem obdobju«.

V štabu Levice je Sukićeva, ki je zadnja anketa Ninamedie za Dnevnik in Večer napovedala uvrstitev na drugo mesto z okoli 12-odstotno podporo, hkrati izrazila predvsem visoko pričakovanje za listo Levice.

»Upamo, da se napovedi iz ankete prelijejo v realnost. Upam, da je dovolj naših volivcev šlo na volišča in oddalo svoj glas. Če tako, potem dobim dober rezultat za naš list,« je dejala na sedežu stranke, kjer v nadaljevanju večera med drugim pričakujejo tudi koordinatorja stranke Luko Mesca.

Pričakovanja spodbudna

Največje presenečenje bi bil po njenih besedah drugi krog volitev.

»To bi bilo zanimivo in bi odprlo možnost za resno bolj poglobljeno vsebinsko diskusijo o perečih problemih, kot so stanovanjska kriza, urejanje prometa in podnebna nevtralnost do 2030,« je dejala.

»Pričakovanja so vzpodbudna,« je dejal tudi županski kandidat SDS Igor Horvat. V volilni kampanji so po njegovih besedah dali vse od sebe, volivke in volivci pa imajo na koncu vedno prav.

Horvatu javnomnenjske ankete pripisujejo okoli triodstotno podporo, a kot pravi sam, so ankete nekaj, dejanski rezultati pa nekaj drugega.

»Mi danes sproščeno pričakujemo rezultate. Vzdušje je super,« je poudaril.

Med vidnimi obrazi v volilnem štabu SDS je Anže Logar, ne pričakujejo pa prvaka stranke Janeza Janše.

V Ljubljani se za županski stolček poleg Jankovića potegujejo še Nataša Sukić (Levica), Igor Horvat (SDS), Aleš Primc (Glas za otroke in družine), Jasmin Feratović (Piratska stranka), Tina Bregant (SLS, Naša dežela), Jasminka Dedić (Vesna - zelena stranka), Mojca Sojar (NSi) in Tomaž Ogrin (Zeleni Slovenije in Konkretno).

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice