Ustvarjeno dne
Pon, 5.10.2020 23:41

DVORANA E114.00–15.30
Tematski sklop ENAKI V RAZLIČNOSTI

Kulturna dediščina za vse – dostopnost slovenskih javnih arhivov in muzejev za senzorno ovirane.

Ob primerih dobrih praks bomo spoznali, kako si slovenski javni arhivi in muzeji prizadevajo približati kulturno dediščino senzorno oviranim. Muzej novejše zgodovine Celje je dostopen gibalno oviranim, dve razstavi gluhim in naglušnim, oddelek Otroški muzej Hermanov brlog pa tudi slepim in slabovidnim osebam.

Letošnjo tradicionalno nacionalno prireditev Kulturni bazar pripravljamo Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvom za okolje in prostor pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO. Izvršni producent prireditve je Cankarjev dom v Ljubljani.

Izvedeli bomo, kako od leta 2014 v sodelovanju z Združenjem prijateljev slepih in slabovidnih Slovenije in Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem skrbijo za dostopnost slepim in slabovidnim (taktilne oznake, tipne tablice, komunikacijske tablice z besedili …) ter kako so v Hermanovem brlogu dodali 21 prilagojenih igrač družbnih iger ter učih pripomočov za slepe in slabovidne otroke, ki so jih izdelali šudenti inkluzivne pedagogike, Center Iris in Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Hkrati pa s temi prilagoditvami in vsebinami muzej prispeva k ozaveščanju polnočtnih oseb o svetu slepih in slabovidnih. V letu 2019, ko je Center IRIS praznoval 100-letnico prve šole za slepe na Slovenskem, so v Slovenskem šolskem muzeju pripravili razstavo V tem domu luč prosvete sije!. Predmeti, fotografije in dokumenti iz tiflopedagoške zgodovine pričajo o iznajdljivosti in srčnosti pedagogov, ki so se v teku stoletja posvečali slepi mladini.

Čeprav je razstava namenjena predvsem ozaveščanju otrok in mladine o slepoti v našem okolju, pa omogoča ogled tudi slepim in slabovidnim, saj so določeni predmeti ali njihove replike na voljo za dotik, vsi predmeti in razstavni panoji so opremljeni s QR kodami, prek katerih lahko s pomočjo svojih mobilnih naprav dostopajo do avdiodeskripcije in s tem do celotne vsebine razstave. V slovenskih javnih arhivih verjamejo, da invalidnost ne sme biti ovira, da posameznik ne bi mogel spoznati svoje preteklosti in slovenske kulturne dediščine.

Zato so v zadnjih treh letih v okviru ESS projekta e-ARH.si velik poudarek namenili dostopnosti njihovih zgradb in samega arhivskega gradiva. Predstavili bodo, kako so arhivske čitalnice približali senzorno oviranim in kako lahko po potrebi prilagodijo tudi arhivsko gradivo. Katarina Fuchs bo predstavila aktivno vključevanje gluhih oseb v muzejsko delo, ki je zajemalo pripravo in samostojno izvedbo vodenja razstav in delavnic v slovenskem znakovnem jeziku. Mnenja udeležencev vodenj z gluhimi vodniki so pokazala, da so ta učinkovitejša od vodenj s tolmačem. Gluhi obiskovalci so lažje spremljali gluhega vodnika, ki je zelo dobro poznal potrebe in kulturo gluhih oseb ter tako omogočil več časa za pogovor in ogled razstave.

Program največjega nacionalnega strokovnega usposabljanja iz kulturno-umetnostne vzgoje Kulturni bazar 2020 vključuje več kot petdeset dogodkov: predstave, predstavitve, predavanja, delavnice in vodenja po razstavi. Osrednji temi dvanajstega Kulturnega bazarja sta Enaki v različnosti ter Gastronomija in kultura.  

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice