Ustvarjeno dne
Čet, 1.10.2020 21:28
  • Kaj: Drama
  • Kdaj: petek, 2.10.2020 ob 11.00
  • Kje: Pionirski dom, Festivalna dvorana, Ljubljana
  • Prireditelj: Lutkovno gledališče Ljubljana
  • Vstopnina: 10.00 €

So danes še kje prostori, kjer bi se počutili varne, so še kje zatočišča? Uprizoritev preizprašuje naš odnos do zunanjega sveta danes. Ena od prizem je socialni fenomen hikikomori, to je prostovoljna družbena izolacija.

Pojav izvira iz Japonske, a se širi tudi drugam; gre za strah človeka pred zunanjim svetom, zaradi katerega se umakne v zaprt prostor in prekine stike z zunanjostjo za dolga obdobja.

Predstavo uokvirja vzdušje ekološke katastrofe, liki v predstavi nočejo zapustiti svojega zatočišča in se zanašajo na to, da bodo ušli zastrupitvi v zaprtem prostoru. Zunaj pa so preživelci – "izgubljeni otroci", ki jih ogroža onesnaženo okolje. Kdo lahko ubeži temni prihodnosti in kako?

Potem ko je Violaine Fimbel oktobra 2014 diplomirala na ESNAM-u (Šola za umetnost Marionnette de Charleville-Mézières), je ustanovila skupino Yôkaï. S prvo predstavo Volatile(s) je skupina gostovala na Finskem, v Nemčiji, Braziliji, na Japonskem in v Avignonu, v Franciji. Umetniško identiteto skupine zaznamujejo vznemirljiva uprizoritvena vzdušja ter prepletanje mehaniziranih lutk in segmetni sodobnega čarodejstva, ki ga umetnica razume kot antropološki pristop, v katerem se zrcali njeno raziskovanje na področju omogočanja nemogočega, negovanja zmedenosti, oživljanja nadnaravnega in ji ponuja teoretično znanje za nadgradnjo lastnih instinktivnih ustvarjalnih procesov. Skupina išče navdih tudi v vizualni umetnosti (filmu, slikarstvu, kiparstvu, ilustraciji itd.) in literaturi.

Predstavo je omogočil Teatroskop – jugovzhodnoevropsko združenje na področju uprizoritvenih umetnosti – s podporo Ministrstva za Evropo in zunanje zadeve Republike Francije, Ministrstva za kulturo Republike Francije in Francoskega inštituta.
V francoščini s slovenskimi nadnapisi.
 

Starejše novice