Foto: Voka Snaga
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pet, 14.1.2022 10:06
Po mestu so postavili zabojnike, v katere lahko odvržete odpadni tekstil.

Na desetih lokacijah po mestu ter v zbirnih centrih Barje in Povšetova je Mestna občina Ljubljana skupaj z javnim podjetjem Voka Snaga in organizacijo Humana postavila zabojnike za ločeno zbiranje odpadnega tekstila, oblačil in obutve.

Tekstilni izdelki pogosto pristanejo med komunalnimi odpadki

V Sloveniji na področju recikliranja odpadnega in dotrajanega tekstila ter oblačil poteka veliko projektov, narašča tudi število trgovin z rabljenimi oblačili in s hišnim tekstilom.

Številnim aktivnostim navkljub pa količine zavrženega tekstila naraščajo – tekstilni odpadki so najhitreje naraščajoča vrsta odpadkov v Evropski uniji, še vedno pa pogosto pristanejo med mešanimi komunalnimi odpadki.

Zavezani krožnemu gospodarstvu

S prvim januarjem 2025 bo ločeno zbiranje odpadnega tekstila in oblačil postalo obvezno v vseh državah članicah Evropske unije, zato v luči napovedanih zakonskih zahtev in zavezanosti Mestne občine Ljubljana h krožnim praksam in zmanjševanju nastajanja odpadkov ter ponovni uporabi - Zero Waste strategija - začenjajo s pilotnim projektom zbiranja oblačil in obutve v občini.

Projekt so razvili v sodelovanju z organizacijo Humana, ki je zagotovila ustrezne zabojnike in njihovo redno praznjenje ter nadaljnje primerno ravnanje z zbranim odpadnim tekstilom.

Kje so postavljeni zabojniki za tekstil?

Zabojnike so postavili na deset lokacij zbiralnic oziroma ekootokov - na Aljaževi, Fabianijevi, Krimski in Postojnski ulici, Jarški in Dunajski cesti, na Livadi, ulici Ob Ljubljanici, v soseskah Murgle in Rožna dolina - ter v oba ljubljanska zbirna centra – na Barju in na Povšetovi ulici.

Na teh lokacijah načrtujejo redno spremljanje zbranih količin in sestave odpadkov - oblačila, obutev, hišni tekstil …

Starejše novice