Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 7.2.2023 20:00
Na Prešernov dan kulturne ustanove že tradicionalno odprejo svoja vrata. Zbrali smo nekaj predlogov, kam se odpraviti.

Osrednji dogodek bo tudi letos potekal na Prešernovem trgu, kjer bodo že 37-ič izvedli tradicionalni recital Prešernove poezije. Recital bodo izvedli med 12. in 14. uro, v živo pa bo predvajan na programu ARS Radia Slovenija ter na spletni strani RTV SLO.

Pesmi bodo recitirali slovenski dramski umetniki, samostojni kulturni ustvarjalci ter študentje dramske igre.

V Mestnem muzeju Ljubljana bodo Prešernov dan obeležili z doživljajskim vodstvom po razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto. Od 10. do 18. ure bodo pripravili Arhitekturni izziv z delavnico za družine. Na voljo bo vodeni ogled razstave Plečnik: metropola, kraj, vrt. Ob 17. uri pa boste lahko s strokovnim vodstvom odkrivali Skrivnostni grob brez trupla.

V Knjižnici Šiška pripravljajo Zajtrk ob poeziji, gledališko predstavo za otroke in uro pravljic. Osrednji dogodek dneva bo Poezija v mestu s pesnico, esejistko, prevajalko in sociologinjo Natašo Velikonja.

Svojo ustvarjalnost pa boste lahko preizkusili na različnih izobraževalnih in ustvarjalnih delavnicah. Program dogodkov si lahko ogledate tukaj.

Bogato dogajanje se bo odvijalo tudi v Narodnem muzeju Slovenije, kjer bosta vstop v muzej in ogled razstav brezplačna. Pripravili bodo razne aktivnosti za otroke in družine ter vodene oglede na Muzejski ulici in na Maistrovi ulici od 10.00 dalje.

Na Ljubljanskem gradu bodo pripravili pester kulturni program z brezplačnimi vodenimi ogledi. Za najmlajše bo na voljo interaktivna dogodivščina, družbo pa jim bo delala tudi ljubka podgana Friderik. Dogajanje se bo pričelo ob 9.00.

Foto: Arhiv Ljubljanski grad

LUV Fest – Ljubezen, Umetnost, Vandranje bo na različnih lokacijah po Ljubljani od 8. februarja dalje poskrbel vaše oči, brbončice in ušesa. Vas zanima več? Preberite si tukaj.

V Festivalni dvorani pripravljajo predstavo za otroke Fantek in punčka, ki se bo pričela ob 18.00. 

V Slovenski kinoteki bodo na slovenski kulturni praznik prvič podelili Nagrade Nike Bohinc za najboljše prispevke na področju filmske kritike in publicistike. Podelitvi bo sledila brezplačna projekcija ljubezenske poeme Na papirnatih avionih. Prireditev se bo pričela ob 19.00.

V Kinodvoru bodo na kulturni praznik brezplačno predvajali film v Avstraliji živeče slovenske režiserke Sare Kern Moja Vesna. Film je topla in tankočutna zgodba o deklici, ki se spopada z nepredstavljivo izgubo.

Dogajalo pa se bo seveda tudi v preostalih osrednjih mestnih galerijah in muzejih, denimo v Narodni galeriji, Moderni galeriji, Cukrarni, Muzeju sodobne umetnosti Metelkova in Slovenskem etnografskem muzeju, Društvo slovenskih pisateljev pa bo kulturni praznik obeležilo z branjem v Stekleni dvorani Lily Novy v Cankarjevem domu.

Vabljeni k obeležitvi slovenskega kulturnega praznika z obiskom ene od kulturnih ustanov ali s preživljanjem dneva z družino ob kulturnih aktivnostih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice