Ustvarjeno dne
Pon, 3.5.2021 10:00
V mestnem parku Tivoli se na območju Tičistana nahaja 44 ptičjih hišic. Tukaj lahko ljudje ptice hranijo in opazujejo, pogosta pa so tudi srečanja z radovednimi vevericami.

Tičistan se nahaja med Tivolskim in Cekinovim gradom v Tivoliju. Ima 44 ptičjih hišic, ki so izdelane po meri za različne ptice.

Tam srečamo vse srednjeevropske ptice in pa tudi veverice. Te so postale do ljudi zaupljive in marsikdaj lahko vidimo, kako se človeku približajo, potrpežljivim obiskovalcem sedejo tudi na roko.

Ptice imajo v Tičistanu veliko skrivališč, zaradi lažjega gnezdenja je postavljena še mreža primernih gnezdilnic, pozimi tudi številne krmilnice. Mimoidoči pticam in vevericam pogosto prinašajo raznovrstna semena in oreščke. 

V osrčju Tivolija lahko poleg sicer pogostih ptic, kot so vrabci, mestni golobi in kosi, opazujemo tudi taščico, liščka, plavčka, brgleza, ščinkavca ter velikega in malega detla.

Ljudje se v Tičistanu srečujejo s pticami, jih hranijo ter opazujejo.

Vendar je potrebno poudariti, da je Tičistan izjema kar se tiče krmljenja ptic – zaradi dolgoletne tradicije, doživljanja narave in izobraževanja se v tem delu parka to dovoljuje, v gozdnem delih parka pa hranjenje ptic in drugih živali ni zaželeno.

Tičistan je financiran z namenskimi sredstvi, pridobljenimi od turizma. 

Starejše novice