Foto: UKC Ljubljana, Facebook
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 25.1.2023 11:00
Konec lanskega leta je v čakalnici ljubljanske urgence zaživela knjižnica, ki naj bi premostila naporno čakanje bolnikov na obravnavo in izvide.

Knjižnica v čakalnici urgentnega bloka Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKB, IPP in SNMP) je prvi tovrsten projekt v čakalnicah urgence v Evropi.

Knjige čakajočim bolnikom lahko prispevate tudi sami, in sicer tako, da jih ob prihodu na urgenco odložite na omari ali pa oddate idejni avtorici projekta, katere kontakt dobite na [email protected].

A če so novo pridobitev na urgenci nekateri toplo pozdravili, saj bo olajšala dolge in mučne ure tistim, ki na urgenci čakajo svojce ali zamotila otroke med čakanjem na šivanje ali rentgen zlomljene noge, so drugi prepričani, da je umestitev knjižnice v prostor, kamor prihajajo bolniki s težkimi stanji, ki lahko celo ogrožajo njihova življenja, predrzno dejanje.

»Zanimivo, knjige, aparati s hrano in pijačo ... še masažni stoli manjkajo. In potem pravijo, da so urgence polne,« je denimo gesto komentirala uporabnica Facebooka. Druga je dodala, da ne ve, koliko jih bo te knjige bralo, kajti če si na urgenci s pravim razlogom, bi moral biti tako ali tako urgentno obravnavan.

Skrb so nekateri izrazili tudi zaradi možnosti prenašanja okužb ob izposoji knjig.

Še bolj oster je bil predsednik Mlade Slovenije, podmladka stranke NSi, Federico V. Potočnik, ki je zapisal: »Na urgenco so dali knjižnico. Knjižnico! Kako da jih ni sram.«

Umeščanje knjižnic v bolnišnične prostore sicer nikakor ni novost, ne v Sloveniji ne na tujem.

Knjižnica na ljubljanski urgenci je sicer verjetno res primarno namenjena čakajočim svojcem, a vse več oddelkov bolnišnic, kjer so bolniki hospitalizirani dlje časa, se po poročanju portala Excel Medical odloča za umeščanje knjižnic v svoje prostore, saj te bolnikom pomagajo pri vzdrževanju občutka normalnosti in rutine med njihovim bivanjem v bolnici.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice