Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 3.4.2021 08:12
Prazniki so tu, in če hočete ostati v formi, je dobro, da se nanje pripravite.

Pred nami je velika noč, ki predstavlja najpomembnejši praznik krščanstva. Znana pa je tudi po tem, da jo povezujemo s tradicionalnimi jedmi, kot so jajca, šunka đ potica. Verjetno si tudi vi zastavljate vprašanje, kako jesti med prazniki in se ne zrediti. 

Potrebna je prava mera

Vsi že vemo, da je pravilna izbira prehrane pomembna za zdrav način življenja ter da mora biti hrana v ravnovesju s telesnimi potrebami po različnih hranilih. Vemo pa tudi, da se ni treba brez razloga izogibati določenim živilom, ker imajo oznako 'slaba'. Nobena stvar v življenju ni škodljiva, če imamo le pravo mero. 

Ker imamo vsi zelo radi dobro slovensko hrano, se je ob praznikih seveda težko vzdržati in na številnih obiskih sorodnikov tudi tisti najbolj disciplinirani podležejo šunki, jajčkom, belemu kruhu z rozinami, potici in drugim velikonočnim dobrotam.

 

Uživajte med prazniki s pomočjo spodnjih nasvetov:

  • Ohranite nadzor nad hrano

Prepričan sem, da bo praznična miza polna dobrot, ki bodo kar vabile, da si jih postrežete. Če želite ohraniti nadzor vam priporočam, da hrane ne jemljete sproti iz skupnih pladnjev, ampak si že na začetku naložite toliko jedi, kot jih nameravate pojesti. Na ta način ohranite nadzor nad količino hrane in se izognete prenajedanju. 

  • Na obiske ne hodite lačni

Podobno kot z obiski trgovine velja tudi z obiski družine. Na obiske se ne odpravljate lačni, saj je normalno, da se ne boste mogli upreti številnim dobrotam, ki vam jih bodo ponudili. Če na obisk ne boste prišli sestradani, boste pojedli veliko manj, kot bi sicer.

  • Bodite aktivni

Na žalost so nas trenutno kar precej omejili, zato lahko le upamo, da nam bo vreme naklonjeno in bomo lahko aktivni v naravi. Sprehod je ena izmed najlažjih in najbolj varnih oblik rekreacije. Na družinskih srečanjih se zato, če je le mogoče, odločite za sprehod, zraven povabite tudi ostale družinske člane – tako boste storili nekaj koristnega za svoje telo, hkrati pa se boste tudi odlično zabavali.

  • Uživajte

Nikar pa se ne obremenjujte preveč. Prazniki so zato, da uživamo in da se imamo lepo. Če se kadarkoli pregrešite si zapomnite, da ste le človek in da si tu in tam lahko privoščite karkoli. Pravilo naj bo le zmerno in v kombinaciji z gibanjem. Če se boste dosledno držali stroge diete, se vam ob s slastnimi dobrotami obloženih mizah lahko hitro zgodi, da boste imeli občutek, da ste za nekaj prikrajšani in se boste prej ali slej pregrešili.

Upam, da vam bodo nasveti v pomoč, če bo med prazniki vseeno prehudo in se boste po njih odločili, da rabite še kakšen dodaten nasvet ali pomoč pa lahko pišete na [email protected].

Robert Kocen
osebni trener FZS
prehranski coach IFPA

Robert Kocen, osebni trener FZS

Starejše novice