Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 9.10.2022 13:42
Ali veste, kako lahko privarčujete kljub ogretemu stanovanju?

Mnoge zaradi naraščajoče draginje skrbi letošnja ogrevalna sezona. Glede na visoke cene energentov, je zato priporočljivo vedeti, kako lahko pri ogrevanju privarčujemo nekaj evrov.

V Plinarni Maribor so zato pripravili nasvete za varčno ogrevanje doma, ki služijo kot priporočila za učinkovito in gospodarno ogrevanje z ustvarjanjem prihrankov porabe in stroškov energenta.

Kaj svetujejo?

Temperatura v spalnici naj bi bila med 17 in 18 stopinj Celzija

V času kurilne sezone je še kako pomembno pravilno ogrevanje prostorov. V Plinarni Maribor zato poudarjajo, da lahko prostore ogrevamo le takrat, ko jih resnično potrebujemo.

»V kolikor smo odsotni od doma za kratek čas, ogrevajmo stanovanje na 15 stopinj Celzija, v primeru daljše odsotnosti, pa lahko termostatske ventile nastavimo na pozicijo varovanja pred zmrzaljo,« pojasnjujejo.

Sicer pa naj bi bivalne prostore ogrevali na temperaturo med 20 in 21 stopinj Celzija, medtem ko naj bi bila temperatura v spalnicah le med 17 in 18 stopinj Celzija.

»V prostorih, kjer gospodinjske naprave, kot so hladilnik, štedilnik in pomivalni stroj, že z delovanjem same po sebi ogrevajo prostor, naj bo temperatura okoli 18 stopinj Celzija,« dodajajo.

Če ponoči ogrevanje izklopimo, ne bomo prihranili

Kot poudarjajo v Plinarni Maribor, ne bomo prihranili prav nič, če bomo ponoči ogrevanje izklopili. 

Da se ohlajen prostor ponovno segreje na ustrezno temperaturo, sta potrebna višja temperatura vode in močnejši pretok v radiatorjih, kar pomeni večjo porabo energenta. 

»Priporočljivo je, da temperaturo ponoči le znižamo, na primer na 18 stopinj Celzija,« še svetujejo.

V času ogrevalne sezone pa je pomembno tudi, da naše prostore zračimo v najtoplejšem delu dneva. Kratkotrajno, intenzivno prezračevanje pomeni bistveno manj izgub kot okna, ki so ves čas le priprta.

»Če želimo prostor prezračiti, odprimo okna na stežaj za deset do 15 minut, da ustvarimo prepih. V zimskih hladnih nočeh se skozi okna izgubi veliko toplote,« poudarjajo.

Dodajajo še, da lahko z zaprtjem rolet in žaluzij ter zastiranjem zaves zmanjšamo toplotne izgube tudi do 20 odstotkov.

Ovire na ali pri radiatorju močno zmanjšujejo njegovo toplotno moč

Radiatorji delujejo z nezmanjšano efektivno močjo le tedaj, ko omogočimo prosto kroženje toplega zraka v prostoru. Kakršnekoli ovire, kot so brisače ali zavese na radiatorjih, zakrivanje radiatorjev s pohištvom ali uporaba teh za sušenje oblačil, radiatorjem toplotno moč zmanjšujejo za petino.

»Tam, kjer so radiatorji postavljeni ob okno, je priporočljivo ob njihovo zadnje lice postaviti posebno izolacijsko ploščo oziroma reflektor. S tem dosežemo prihranke pri energiji za ogrevanje, saj zmanjšamo prehajanje toplote skozi zid za radiatorjem in toploto usmerimo v sredino prostora,« so jasni.

V ogrevalnem sistemu prav tako ne sme biti zraka, ker ta poslabša oddajanje toplote v prostor. Dodajajo še, da je priporočljivo, da vsak radiator posebej odzračimo, saj neodzračeni radiatorji povečajo porabo energenta tudi do 15 odstotkov.

Pomembna pa je tudi uporaba termostatskih ventilov. Ti na priključku radiatorja uravnava dotok tople vode v radiator glede na želeno temperaturo v prostoru.

»Z njihovo uporabo lahko privarčujemo med štiri in osem odstotkov energije, potrebne za ogrevanje. Pri tem je dobro biti pozoren na to, da jih ne zakrivajo zavese, saj bodo le tako delovali najbolj učinkovito,« še svetujejo v Plinarni Maribor.

Slika je simbolična.

Skozi steklo in špranje uhaja največ toplote

Večji prihranek pa lahko ustvarimo tudi s tesnjenjem oken in vrat. Slednja namreč sodijo med največje toplotne izgubarje, saj skozi steklo in špranje uhaja največ toplote.

Zaradi uhajanja toplega zraka lahko izgubimo v povprečju tudi 30 odstotkov energije, zato je pomembno, da pred zimo zatesnimo tako stene, okna in vrata.

Kot še poudarjajo v Plinarni Maribor, je priporočljivo, da po koncu vsake ogrevalne sezone, pri za to usposobljenih strokovnjakih, naročimo redni pregled in kontrolo delovanja svojega ogrevalnega sistema.

Serviser bo preveril delovanje črpalk, ekspanzijske posode in varnostnih ventilov ter tlak vode v centralni kurjavi, ki mora biti med 1,5 in dva bara. Prenizek tlak lahko pomeni, da so v sistemu netesna mesta, ki jih je potrebno pred pričetkom nove ogrevalne sezone sanirati.

V kolikor pa na splošno ugotavljamo, da so stroški ogrevanja v našem gospodinjstvu visoki, je ne glede na čas ogrevalne sezone, vredno razmisliti o posodobitvi, obnovi ali zamenjavi ogrevalnega sistema. Tako lahko bistveno zmanjšamo porabo energenta, s tem pa znižamo tudi stroške ogrevanja v svojem domu. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice