Foto: Agro-divizija
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pet, 19.11.2021 18:00
Kdo pravi, da je skupnostno kmetovanje zamrlo? Skupnost Agro-divizija generacije združuje ob delu na obdelovalni površini, ki obrodi dovolj sadov za vse člane in še kakšnega Ljubljančana.

Agro-divizija je projekt neprofitnega skupnostnega kmetovanja v bližini Ljubljane. 

Na površini 0,3 hektara pridelujejo zelenjavo na okolju in družbi prijazen način. Kolektivna organizacija, zastiranje in namakanje jim omogočajo časovno veliko manj zahtevno pridelavo, kot jo nudi domači vrtiček. 

Pridelujejo za svoje potrebe, presežek pa lahko kupite tudi vi

V skupnosti gojijo precej široko paleto zelenjave, kakršno običajno najdete na domačem vrtu, prilagajajo pa se tudi idejam, željam in potrebam v ekipi.

Ob vsaki akciji, ki sicer potekajo enkrat ali dvakrat na teden, si člani skupnosti naberejo zelenjave, kolikor je potrebujejo za lastna gospodinjstva. Ob tem sledijo načelu 'vsak po zmožnostih, vsakomur po potrebah'. 

Ker je kmetovanje skupnostno, je delo manj intenzivno, a bolj učinkovito: čeprav pridelujejo za osebno samooskrbo, je presežka dovolj za prodajo. Presežek tekom sezone ponudijo v obliki 'zelen-javnih za-bojčkov'

Prevzem ali dostava je mogoča vsako nedeljo na območju Ljubljane, naročila zbirajo na spletni strani Zavoda za trajnostno družbeno gospodarstvo, ki je socialno podjetje. Z zaslužkom si krijejo investicije in sezonske stroške.

Kje je obdelovalna površina in kdo jo lahko obdeluje?

Površina se nahaja na Ljubljanskem barju, v okolici Brezovice.

Agro-dvizija je odprta za vse, ki delijo vrednote solidarnosti, skupnosti, samooskrbe in varovanja okolja. 

»Predznanje ni potrebno, vzgoje rastlinic se učimo skupaj!« z Agro-divizije pozivajo vse bralce Ljubljanainfo, da se jim pridružite.

Starejše novice