Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 1.2.2023 15:10
Kralji ulice, slovenski časopis za brezdomstvo in sorodna socialna vprašanja, obeležuje svojo 200. številko cestnega časopisa, ki redno mesečno izhaja vse od leta 2005.

Naslovnico časopis društva za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice že od druge številke dalje skoraj brez izjeme krasijo fotografije prodajalcev časopisa.

»Prodajalcev časopisa kar ne zmanjka, saj prihajajo vselej novi. Med tem odhajajo stari, a o tem v drugem delu tega zapisa,« ob jubilejni izdaji zapišejo na svoji Facebook strani Kralji ulice.

Za brezdomce večja verjetnost prezgodnje smrti

Ob svojem jubileju izpostavljajo, da se ves čas trudijo zavestno graditi mešano skupnost ljudi z različnimi socialnimi izhodišči, ozadji in izkušnjami.

»Tu je vrsta izjemnih strokovnjakinj s področja socialnega dela, socialne pedagogike in sorodnih disciplin, tudi umetnikov, fotografinj, oblikovalcev in drugih, ne manjka zavzetih in zagretih prostovoljk, ne manjka pa tudi strokovnjakov iz izkušenj, torej ljudi, ki iz lastne izkušnje vedo, kaj pomeni doživljati brezdomstvo, revščino in socialno izključenost, z vsem tem živeti in poskušati preživeti,« zapišejo na svojem Facebook profilu.

Med ljudmi z izkušnjo brezdomstva naj bi zaradi posledic dolgoletne revščine in socialne izključenosti bila mnogo večja verjetnost prezgodnje smrti zaradi raznih razlogov, vezanih tako na telesno kot na duševno zdravje, izobčenost in pahnjenost v ilegalo.

Ravno zato je njihov glavniglavni cilj samoukinitev, ki pa bo možna šele takrat, ko ne bo več potrebe po vseh zasilnih vhodih in inovativnih načinih grajenja egalitarnih skupnosti, saj bo vse to že integrirano v strategije, ki jih narekuje in omogoča država ali, širše, globalna skupnost.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice