Ustvarjeno dne
Pet, 26.2.2021 08:00
Plakatna galerija na prostem je vsaj za leto 2021 končno dobila svoje mesto. Namen novega razstavišča na prostem je prikazovanje in spodbujanje plakatne umetnosti, dela, ki so trenutno sestavljena, pa so nastala v prvem valu v okviru projekta Plaktivat.

V središču Ljubljane na Slovenski ploščadi (Figovec) je plakatna galerija končno dobila svoje mesto. Prostor na Slovenski ploščadi pred Figovcem je omogočila Mestna občina Ljubljana.

Galerija sicer gosti že tretjo razstavo.

Spodbujanje plakatne umetnosti

Galerije na prostem, ki jih je v naši prestolnici vedno več, so v času epidemije dobile še večji pomen. Poleg tega, da se srečujejo tudi z naključnim – negalerijskim občinstvom – njihova vrata vedno ostajajo odprta.

Namen novega razstavišča na prostem je prikazovanje in spodbujanje plakatne umetnosti. Trenutno je na ogled razstava plakatov na temo koronavirusa. Galerija je sicer gostila že dve razstavi. Konec preteklega leta mednarodno razstavo Strpnost – Poster Tolerance Show, v začetku novega pa razstavo družbeno-odgovornih plakatov na temo »Človek, čuvaj svoje mesto«.

Foto: Asiana Jurca Avci

Dela nastala v prvem valu

Dela, ki so trenutno razstavljena, so nastala v prvem valu epidemije v okviru projekta Plaktivat. TAM-TAM Inštitut je pozval slovenske agencije, oblikovalce in oblikovalke, naj s kreativnostjo pomagajo zmanjšati negativne posledice koronavirusa, ojačati sporočila zdravstvenih strokovnjakov in ljudem na preprost način sporočiti, da v boju proti koronavirusu niso sami.

Razstavljenih je 20 od skupno 245 plakatov. Razstavljena dela so prispevale oglaševalske agencije, med drugimi Formitas, Innovatif, andGustav, Pristop, MayerMcCann, Grey, Futura DDB, Luna\TBWA, AV studio, Herman & partnerji, Kraft&Werk, Weekendesigners … Natisnjena niso le v formatu mestnega plakata, saj so vsa prispela dela v okviru javnega poziva našla svoje mesto v tiskani zbirki plakatov. Katalog »Plaktivat: Koronavirus«, ki ga je izdal TAM-TAM Inštitut, bo nekoč prav poseben zgodovinski dokument in opomin na korona čase. Naročila so odprta za vse, več informacij o katalogu najdete tukaj.

Foto: Asiana Jurca Avci

Na ogled 20 plakatnih mest

Razstavišče sestavlja 20 plakatnih mest. Organizator razstav je TAM-TAM Inštitut, ki deluje v javnem interesu na področju kulture, družba TAM-TAM pa z infrastrukturo in podpornimi aktivnostmi  skrbi za izvedbo. Pri razstavnem projektu sodeluje tudi Mestna občina Ljubljana, ki omogoča prostorsko umestitev, in različni sponzorji, ki prispevajo finančni vložek za kritje materialnih stroškov. Pokrovitelj trenutne razstave je Mercator.

Razstavišče na Slovenski ploščadi pred Figovcem bo postavljeno vse do konca leta 2021. Razstava plakatov na temo koronavirusa bo na ogled do 25. marca. Vabljeni k ogledu pozitivnih, duhovitih, odgovornih in empatičnih sporočil.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice