Rok Žnidaršič (foto: Mestna občina Ljubljana).
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 24.1.2023 16:00
Javnosti se je danes predstavil Rok Žnidaršič, ki bo namesto Janeza Koželja prevzel skrb za prostorski razvoj mesta.

Že pred časom smo med prvimi poročali, da v čevlje dolgoletnega podžupana in mestnega urbanista Janeza Koželja, ki se je odločil posloviti od svoje dolgoletne funkcije, stopa arhitekt Rok Žnidaršič.

Žnidaršič je arhitekt mlajše generacije, ki je za svoje delo prejel že več nagrad in priznanj, kot so Plečnikova nagrada in medalja, Evropska nagrada za urbani javni prostor, priznanje Maks Fabiani, Zlati svinčnik in druge.

Rok Žnidaršič se je danes javnosti tudi uradno predstavil na redni novinarski konferenci župana Zorana Jankovića, kjer je povedal, da mu je v veliko čast, da lahko deli svoje strokovne nadzore z izjemno županovo ekipo.

»Skrbel bom za področje, za katero je svojo vizijo 2006-2025 že zastavil prof. Janez Koželj. V letošnjem letu bomo pripravljali vizijo do leta 2045, ki jo bomo na primeren način predstavili vsem strokovnim in ostalim javnostim,« je povedal.

Po njegovih besedah je ključni poudarek še vedno na skladnem prostorskem razvoju mesta po konceptu iz centra proti obrobju ob posebni pozornosti povezovanja mesta s krajinskim zaledjem.

Poleg tega želi razvijati celostne prometne strategije, urediti javne prostore ter postaviti v ospredje posebno skrb za Ljubljanico in njen razvojni potencial.

»V okviru projekta energetske izrabe in krovne plovne poti bo nastal nov mestni prostor, ki bo generiral številne nove programe in prebudil ta del mesta,« je napovedal.

Ena njegovih ključnih okupacij je tudi skrb za naravo ter skrb za Pot spominov in tovarištva kot simbol mesta, največji vzdolžni park v državi, ki združuje najpomembnejše vrednote Ljubljane.

Župan Janković se je pošalil, da se na novega sodelavca še privaja in da mu »pogled še vedno včasih uide k profesorju Janezu Koželju, ki je sreča tega mesta«. Zahvalil se mu je za vseh 16 let in izrazil veselja, da Koželj še naprej ostaja v stiku z mestno občino kot predsednik Odbora za urejanje prostora in urbanizem.

»Nedvomno pa je Janez Koželj za naslednika izbral nekoga, ki je človek morale, etike in skrbi za naravo,« je še dejal.

Obenem je medije pozval, da dajo Žnidaršiču nekaj časa, da se privadi na novo vlogo. Na konkretna novinarska vprašanja, denimo to, kako se bo poskušal izogniti avtocentrizmu in namesto tega postavljati v ospredje kolesarje in pešce ali kako se bo njegova vizija mesta razlikovala od Koželjeve, tako še ni odgovarjal.

Dejal je le, da Ljubljana sledi evropski zavezi zgoščevanja mest navznoter in da se mu zdi izredno pomembno, da Ljubljana ohrani svoje zelene hribe in urbane gozdove v primernem, čim večjem obsegu, ter da poiščejo čim boljše rešitve za zgoščevanje mesta navznoter.

»To je v osnovi generalni koncept, ki se ne menja in ki je skladen tudi z evropsko strategijo urbanega razvoja mesta« je zaključil.

Možna selitev Ljubljanskega potniškega prometa?

Janković je omenil še, da s Koželjem razmišljata o menjavi lokacije Ljubljanskega potniškega prometa, ki se trenutno nahaja ob Celovških dvorih v šiški.

Ljubljanski potniški promet naj bi dobil zvočni in protihrupni zid ter novo streho s sončnimi celicami.

»Povedal ne bom nič več, da ne boste takoj pisali, da se Ljubljanski potniški promet seli. Zmenili smo si, da si damo en mesec časa, da preučimo druge lokacije, ki so v lasti mestne občine. Ni torej nujno, da bomo LPP res selili, ampak razmislek si bomo dali,« je dejal Janković.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice