Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 19.4.2022 06:53
Prebivalci mesta že šest let pošiljajo na ljubljansko občino prošnje za namestitev reševalnih obročev ob Ljubljanici. Mestna občina Ljubljana je predstavila, kam nameravajo postaviti obroče in kakšno pomoč nudijo reševalci iz vode.

Februarja letos je v Ljubljanico padla oseba, ki je v ledeni vodi klicala na pomoč. »Ljudje na obali so lahko samo opazovali, ker na obali ni reševalnih obročev. Na srečo je policist skočil v vodo in rešil osebo. Če bi čakali gasilce, da pridejo s čolnom, bi bilo verjetno prepozno, ker ima voda le sedem stopinj,« so se pritožili meščani in občino pozvali k namestitvi rešilnih obročev.

Dodali so, da so v tujini reševalni obroči ob obalah nastavljeni na vsakih sto metrov in pozivajo občino, naj stori enako.

Občinski oddelek za zaščito in reševanje se je na poziv odzval. Zapisali so, da se predvideva namestitev reševalnih obročev v sklopu urbanistične študije postavitve plavajočih naprav, ki bodo namenjene tudi reševanju iz vode.

Postavljeni bodo na delu plovnega območja Ljubljanice od Plečnikovih zapornic na Ambroževem trgu pa do avtocestnega mostu pri Rakovi Jelši.

»Na vseh enajstih vstopno-izstopnih mestih – pri Žitni brvi (Rdeča hiša), pod Mesarskim mostom, pri Ribjem trgu, Cankarjevem nabrežju, Gallusovem nabrežju (Pod Trančo), Gallusovem nabrežju (pod Stiškim dvorcem), Grudnovem nabrežju, v osi ulice Privoz, pri Dvornem trgu, pri Bregu pri Novem trgu (pod Hribarjevim spomenikom) in pod Prulskim mostom pa so reševalni obroči z vrvjo že nameščeni, tako na levem kot na desnem bregu Ljubljanice,« so za Ljubljanainfo sporočili z oddelka.

Dežurni reševalci iz vode 

Ljubljanica nima statusa kopališča ali kopalne vode in zato nima predpisanih obveznosti, ki so predvidena za kopališča ali naravne kopalne vode. Gostitev mreže reševalnih obročev ali njihova postavitev torej zakonsko ni predpisana ali opredeljena. 

»Vseeno bomo skušali glede na finančne in programske načrte izvesti študijo, ki bo sicer s strokovnega vidika zahtevna, ampak bo omogočala smiselno in racionalno postavitev,« so pojasnili.

Mestna občina Ljubljana ima organizirano poklicno enoto Gasilsko brigado Ljubljana, kjer je osebje stalno prisotno. V vsaki posamezni izmeni je na voljo vedno najmanj osem usposobljenih reševalcev iz in na vodi, imajo tudi vozilo za reševanje na vodi. 

»Vozilo z ekipo po prejemu klica izvozi po treh minutah. Ena minuta gre za sprejem in obdelavo klica, dve minuti sta namenjeni za opremljanje z opremo za reševanje iz/na vodi ter izvoz.

Vožnja do Ljubljanice traja od pet do deset minut, odvisno od lokacije. Sledi skok v vodo in kontaktno reševanje, če je človek viden. V nasprotnem primeru se lotijo doopremljanja s potapljaško opremo, preiskovanja in reševanja,« so opisali postopek.

Gasilska brigada Ljubljana se nahaja na Vojkovi cesti 19 in je dosegljiva na telefonski številki (01) 234 20 00.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice