Slika je simbolična
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Sre, 3.8.2022 16:00
To poletje postaja v mestu izrazito neprijetno zaradi komarjev, ki napadajo na vsakem koraku. Bo občina ukrepala?

»Prosim za ukrepanje proti komarjem, noben del dneva več ne moremo na vrt, ker so tigrasti komarji preplavili Ljubljano, samo da stopimo na vrt, že je okoli od 20 do 50 komarjev,« je pobudo na ljubljansko občino podal meščan, ki se, tako kot večina prebivalcev, sooča s tem problemom.

Mestna občina Ljubljana zagotavlja, da se resnosti situacije s komarji zaveda, zato že od leta 2017 v ospredje družbeno odgovorne kampanje Rokavice gor! postavljajo tigrastega komarja in izvajajo številne aktivnosti za preprečevanje njihovega širjenja. 

»Z namenom ozaveščanja in izobraževanja meščank in meščanov izvajamo različne aktivnosti, na primer z deljenjem sadik zelišč, ki tigrastega komarja odganjajo,« so odgovorili z občine.

»Naredi sam« past in repelent za komarje

Za najmlajše so pripravili basen o komarju Tigru, ki so jo zvočno ubesedili ter posredovali vsem vrtcem in osnovnim šolam znotraj občine Ljubljana z namenom, da se tudi o tej problematiki pouči že otroke. 

»Ker so vrtički pogost vir razmnoževanja komarjev, izvajamo izobraževanje najemnikov vrtičkov v lasti Mestne občine Ljubljana, pripravili smo tudi letak z navodili za preprečevanje širjenja tigrastega komarja na pokopališčih.«

V sodelovanju z društvom Smetumet so pripravili načrt za »naredi sam« past za komarje in »naredi sam« repelent za odganjanje tigrastih komarjev. O tem so posneli tudi video, ki je dostopen na YouTube kanalu Mestne občine Ljubljana. 

V sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije in Javnim podjetjem Žale so pripravili letake z navodili za preprečevanje širjenja tigrastega komarja na pokopališčih. Pisno gradivo o tej problematiki je dostopno na vseh četrtnih skupnostih.

V Sloveniji prepovedana raba insekticidov za zatiranje komarjev na prostem

V skladu z mnenjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje »v Sloveniji trenutno ni dovoljena oziroma je prepovedana raba insekticidov za zatiranje komarjev na prostem, saj za tovrstno rabo pri nas insekticida nimamo registriranega. 

Prisotnost in povečano število komarjev ne opravičuje rabe biocidnih sredstev v zunanjem okolju z namenom, da se zmanjša njihovo število. Insekticidov, ki bi se uporabljali v zunanjem okolju oziroma na prostem, v Sloveniji ne uporabljamo zaradi vpliva na druge organizme. 

Ko z njimi zatiramo komarje, ne zatiramo samo komarjev, temveč tudi druge žuželke (čebele in druge). Uporaba insekticidov v zunanjem okolju je strokovno smiselna oziroma upravičena pri pojavu izbruha nalezljive bolezni, ki jo prenašajo komarji. Tega v Sloveniji do sedaj ni bilo.«

Pasti za zunanjo uporabo

Proti komarjem je učinkovita tudi uporaba komarnikov in različnih pasti, ki kombinirajo različne načine privabljanja komarjev, pravi občina. Na trgu lahko najdete pasti za:

               • zunanjo uporabo, za različne vrste komarjev,
               • zunanjo uporabo, past simulira ugodno okolje za odlaganje jajčec in
               • notranjo uporabo, past simulira prisotnost človeka v prostoru.

Tudi število pikov lahko zmanjšamo s preventivnim vedenjem, opozarja občina. Nosimo svetla oblačila z dolgimi rokavi, ki pokrijejo čim večji del telesa. 

Uporabimo lahko tudi repelente, pri čemer pa moramo dosledno upoštevati navodila proizvajalca in jih nanašati na izpostavljene dele kože in obleko, nikoli pa na oči, usta, ušesa, na rane ali vnete dele kože.

Med stranskimi učinki uporabe repelentov se pojavljajo zlasti draženje kože in morebitne alergije.

Starejše novice