Jani Pravdič, podjetnik iz Šaleške doline, se je s podjetništvom pričel ukvarjati že pri rosnih 17. letih.
Ustvarjeno dne
Sob, 11.7.2020 06:58
Jani Pravdič je uspešen mlad podjetnik. Glavnina njegovih poslov je povezana s turizmom in tako bo, ne glede na trenutne težke čase, tudi v prihodnje, samozavestno zatrdi Pravdič.

Pravdič z ekipo med drugim upravlja tudi z dvema predvsem tujim turistom namenjenima spletnim portaloma – slovenia-activities.com in slovenia-holidays.com. Na njih ponujajo različna doživetja (npr. vinske pokušine, kolesarski izleti, izleti, kanjoning, obiski jam itd.), ki tujcem pomagajo doživeti Slovenijo.

Turizem je ena izmed panog, ki jih je epidemija COVID-19 najbolj prizadela. Kako vi osebno gledate na krizo, v kateri se je panoga znašla?

Pravdič: Časi, v katerih smo se znašli, so zelo zanimivi, ker nas silijo razmišljati dolgoročno. Tako smo se že sprijaznili, da kratkoročno, do konca leta, nekih dobrih poslovnih rezultatov ni za pričakovati. Je pa kriza zanimiva tudi, ker se med njo vedno pojavijo nove priložnosti: Po mojem mnenju je ta kriza čas, ki bo predvsem novim, mladim ekipam v segmentu turizma dopustil, da postavijo neke nove, drugačne zgodbe, ki bodo zaživele s prvim dnem, ko bo ponovno zaživel tudi turizem. Zagotovo pa bo treba začeti razmišljati dolgoročneje, če želimo v prihodnje preživeti.

Kaj se je pri vas v podjetju spremenilo med krizo?

Pravdič: Vsako krizo je treba izkoristiti. Mi jo skušamo izkoristiti tako, da čas, ki bi ga sicer namenjali strankam, namenjamo razmisleku o in oblikovanju novih doživetjih, skratka delamo na marketingu za naprej, se pripravljamo na čas, ko bo krize konc. Upamo seveda, da ta kriza ne bo večno trajala, upamo, da bo dovolj kratka, da bo stanje finančno še vzdržno. Mi pa bomo skušali ta čas čim bolj izkoristiti. Da bomo pripravljeni za čas, ko bo turizem spet zaživel.

Pravdič se med drugim ukvarja tudi z organizacijo porok. Kot odgovor na korona krizo so v podjetju oblikovali nov spletni portal, namenjen predvsem tujcem, ki tem ponuja edinstveno in prestižno poroko na Bledu, slovenskem alpskem biseru. 

Kako je pri vas, imate v teh poletnih dneh kaj strank?

Pravdič: Mi imamo to srečo, da veliko naših aktivnosti izvajamo z malimi skupinami, celo posamezniki. In ker tujci v Slovenijo lahko prihajajo, nekaj gostov te dni vseeno imamo, za razliko od velikih agencij ter organizatorjev večjih dogodkov, ki so ostali brez gostov. To, da smo majhni, nas v nastali situaciji definitivno rešuje, poleg tega pa smo prisotni v večih segmentih v turizmu, tako da se praktično vsak dan zagotovo najde gost, ki pride na neko našo aktivnost. Smo pa daleč od tega, da bi delali v enakem obsegu, kot bi delali, če ne bi bilo korone. Lahko rečem, da v tem času pobiramo drobtinice na trgu.

Kako je kriza že spremenila turizem in kakšen bo turizem po krizi, če sploh še bo?

Najbolj so nasrkali in bodo tudi v prihodnje tisti ponudniki, katerih poslovni model je temeljil na daljših prodajnih procesih, v katere je vpletenih več poslovnih enot iz tujine. Najbolj je torej nasrkal nekdo, ki je bil odvisen od poslovnih partnerjev v tujini, ki so njegove aranžmaje prodajali končnim kupcem. Krizo bodo lažje preživeli tisti, ki so imeli direktni stik s kupci. Prav tako bo težje preživeti tistim, katerih model je zahteval večje število gostov, torej tistim, ki so delali izlete z avtobusi, dogodke za 1000 ljudi in več. V prihodnosti bodo uspešni tisti, ki bodo sami znali poiskati stranke, ta trg, pričakujem, se bo po krizi tudi prvi vzpostavil nazaj.

Zaupajte nam še: česa vas je korona naučila?

"Korona me je poleg rezanja stroškov in agilnosti naučila predvsem tega, da nič ne traja večno, tudi poletje ne, pa naj si tega še tako močno želimo."

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice