Profile picture for user spela Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Pon, 26.10.2020 14:48
Vrtci po državi trenutno nudijo le nujno varstvo, kar si v različnih občinah razlagajo različno.

V Ljubljani so vsi javni vrtci odprti in nujnosti varstva ne preverjajo. V ljubljanske vrtce je danes sicer prišla manj kot desetina vseh otrok oziroma 1149 otrok, je za naš portal povedala ravnateljica vrtca Galjevica Barbara Novinec.

"To kaže na to, da je šlo za odgovorno ravnanje staršev pri pozivu, da se otroke v vrtec pripelje samo v nujno varstvo," je dejala. 

V Ljubljani odprtih vseh 23 javnih vrtcev, organizacija enot pa je v domeni vsakega vrtca posebej, potrebe po dnevnem varstvu v občini bodo preverjali dnevno. Vrtci nujnosti varstva ne preverjajo, presojo o tem prepuščajo staršem, je še povedala Novinčeva.

V vrtcu Galjevica osem odstotkov otrok

V vrtcu Galjevica na Rudniku varstvo poteka v matičnih skupinah, zaprta je le ena enota z dvema oddelkoma, kjer je en oddelek in večje število zaposlenih v karanteni, v drugem oddelku pa ni bilo napovedanih otrok za nujno varstvo, je povedala Novinčeva. V vrtcu je tako odprtih 24 oddelkov v štirih enotah.

"Na podlagi dogovora z županom Zoranom Jankovićem bomo še naprej ravnali na enak način in sprejemali vse otroke, katerih starši se bodo odločili, da ti otroci potrebujejo nujno varstvo." 

Starše pozivajo, naj v vrtec pripeljejo le zdrave otroke

Zaposleni v vrtcih, ki so v skrbi za otroke prišli zjutraj na delovno mesto, so ponovno dokazali, da je vzgoja in varstvo otrok več kot samo zaposlitev, da je poslanstvo, ki tudi v času epidemije omogoča spodbudno in zdravo učno okolje ter celostni razvoj otroka. Še naprej bodo sledili najpomembnejši nalogi, da skrbijo za naše najmlajše, in tako – starši in zaposleni v vrtcih –  odgovorno in skrbno upoštevali navodila zdravstvene stroke. Nujno varstvo za otroke tistih staršev, ki morajo delati na svojih delovnih mestih, bodo na enak način izvajali do konca tedna, še sporočajo iz ljubljanskih vrtcev oziroma Mestna občina Ljubljana vsem občankam in občanom.

Starejše novice