Vir: MOL.
Profile picture for user rebeka krasovec Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Pet, 5.3.2021 10:24
Prihod pomladi napoveduje tudi labodji par na Koseškem bajerju, ki je že začel gnezditi.

Vse obiskovalce naprošajo, da se labodoma pri gnezdenju ne približujete in ju ne vznemirjate, psi pa naj bodo na povodcih. Na uspešno gnezditev namreč vplivajo tudi motnje, ki jih živali doživljajo v času priprave gnezda in samega gnezdenja. 
 

Na Koseškem bajerju kmalu mlada labodja družina

Labod gnezdo skrbno pripravi iz okoliškega rastlinja in ga obloži s perjem. Samica navadno odloži 5 do 7 jajc in vali 34 do 38 dni. Puhasti mladiči gredo v vodo takoj, ko zapustijo varno lupino in so v prvih mesecih življenja zelo lahek plen - za ptice ujede, večje ribe, ter plenilce z obrežja, kot so lisice in psi.
 

Vir: MOL.

Kdo je labod grbec

Labod grbec je rastlinojed, ki se hrani pretežno s potopljenimi deli vodnih rastlin in algami, na kopnem pa se rad "pase" na travnikih. Občasno se na njegovem jedilnem listu znajde tudi kakšna dvoživka, žuželka ali polž. Labodov zato ni treba hraniti, saj imajo hrane na obrežju Koseškega bajerja dovolj.

Labod grbec je ogromen ptič. Samo njegov trup je dolg okoli 80 cm, skupaj z vratom meri od 140 do 160 cm, razpon njegovih peruti pa je od 200 do 240 cm. Perje je v celoti belo, ima oranžno rdeč kljun s črno bazo, črne so tudi noge. Ime mu je dala opazna črna grba na čelu. Ima majno glavo na zelo dolgem vratu, ki ga med plavanjem drži navpično ali pa v obliki črke S.

Starejše novice