Ustvarjeno dne
Tor, 22.11.2022 12:22
Zaradi podražitve električne energije se je porajalo vprašanje, ali bo Mestna občina Ljubljana sprejela redukcijo pri porabi električne energije novoletnih lučk. Imamo odgovore.

Ljubljanski župan Zoran Janković je danes dejal, da se bo prestolnica po pričakovanjih, zasvetila v soju novoletnih luči ta petek, 15. novembra ob 17.15.

»Pričakujem veliko veselja in sreče od obiskovalcev. Prav tako si želim tudi suhega vremena. Ali pa, da če že kaj pada, da je to vsaj sneg,« je še dejal Janković.

V luči varčevanja

Ker pa se letos cela Evropa sooča z energetsko krizo, se tudi na Mestni občini Ljubljana pripravljajo na določeno mero redukcije elektrike pri letošnji novoletni okrasitvi mesta.

»Ker prihaja praznični čas in ker v petek že prižigamo praznične luči, bomo tudi na tem segmentu pustili, da javna razsvetljava oziroma novoletna osvetlitev v samem centru mesta ne bo gorela 24ur na dan, zato jo bomo čez dan ugašali,« je danes dejal David Polutnik iz oddelka za gospodarske dejavnosti in promet.

Tako bodo krog 15 kilometrov lučk, ki se raztezajo na relaciji Ciril-Metodov trg, Stritarjeva ulica, delu Petkovškovega nabrežja, Trubarjevi cesti, Miklošičevi cesti, Čopovi in Wolfovi čez dan ugašali ter jih ob pričetku teme, okrog 16. ure popoldne, ponovno prižigali nazaj.

Ljubljana ne bo odeta v temo

V sklopu zmanjšanja porabe električne enerige se bo Mestna občina Ljubljana dotaknila tudi osvetljenosti na javnih prometnih površinah.

»Gre za zmanjšanje osvetljenosti na javnih prometnih površinah. To smo naredili na štrih Parkiraj in se pelji parkiriščih (P+R). To smo torej naredili naredili na P+R Stanežiče in P+R Letališka, kjer ukrepe že izvajamo. Naknadno prideta še P+R Dolgi most ter P+R Barje,« je dejal Polutnik.

Polutnik ob tem dodaja, da bodo na vseh omenjenih Parkiraj in se pelji parkiriščih izvajali zmanjšanje javne osvetljenosti, vse dokler bo potreba po zmanjšanju porabe električne energiije.

Na Mestni občini Ljubljana si želijo skozi noč javno osvetlitev zmanjšati na 30 odstotkov, kar bodo dosegli na tak način, da luči ne bodo ugašali, temveč jim le zmanjševali njihovo moč oziroma osvetlitev, zaradi česar bodo skozi noč svetile bistveno manj, kot če bi svetile s svojo polno močjo.

»Se pravi, luči ne bomo nikjer popolnoma ugašali. Luči bodo čez noč ostajale prižgane vendar v zmanjšani osvetljenosti,« je še izpostavil Polutnik.

Kljub temu da javne razsvetljave načeloma ne bodo ugašali, pa bo zgodba na določenih ulicah v samem centru mesta nekoliko drugačna, saj jo bodo tam vseeno uglasnili čez noč.

Za ta korak so se odločili, ker bo na tistih predelih mesta gorela novoletna okrasitev zaradi česar ne bo potrebe še po dodatni javni razsvetljavi. 

S tem sprejetim ukrepom na Mestni občini Ljubljana računajo na dodatno prihranitev z električno energijo.

»Poraba električne energije zaradi novoletne okrasitve je v lanskem letu znašala 2660 evrov, od česar je potrebno odšteti 1600 evrov, ko so bile novoletne luči ugasnjene, tako da je dejanski neto strošek znašal okrog 1000 evrov,« nam je še zaupal Jankovič.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice